autumn

Hamis ősz

Idén korábban beköszöntött az ősz, mint valaha.

A globális felmelegedéssel, csakúgy, mint bármely más élőlényre, a fákat is érintik a hőhullámok . A nagy hőség komoly hatással van a fákra. Az egyik a levél szintjén van. Csökken a fotoszintézis, fokozódik a fotooxidatív stressz, a levelek hullanak, és a megmaradt levelek növekedési üteme csökken. Ha egy fa hőhullámokkal és a hőstressz negatív hatásaival szembesül, az halálhoz vezethet. Bár egyes fafajok tolerálják a termikus stresszt, ezek még mindig az éghajlatváltozás hatása alatt állnak. A túlzott hőség a növekedés, a levélfejlődés és a levélterület csökkenését okozhatja. Tehát a magas hőmérséklet közvetlen hatásai súlyosak lehetnek. A hőhullámok számát és intenzitását tekintve ebben az évszázadban fokozódtak, és úgy tűnik, hogy tovább fog növekedni.

Hadd meséljek a fák túlélési mechanizmusairól. A fák leveleikről vizet juttathatnak a levegőbe. Emiatt légbuborékok képződhetnek a gyökerektől a levelekhez vezető csatornákban. Ezek a buborékok megszakítják a vízmolekulák láncát, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a víz felfelé haladjon a fán keresztül.

A fák a nagy hő hatására bezárják a leveleik nyílásait, hogy korlátozzák a vízveszteséget. Ezáltal a fotoszintézis képessége leáll. Hűsre van szükségük ahhoz, hogy ételt készíthessenek.
Miért védjük a fákat?


Képzeld el magad egy nyári napon, egy nagyon forró napon, kint vagy, és árnyékot keresel a megkönnyebbüléshez. Aztán találsz egy fa árnyékát, menedéket a hőség ellen. De mi a helyzet a fákkal? Közvetlen napfénynek vannak kitéve. Megpróbálják túlélni a változó hőmérsékletet és az éghajlatváltozást. Életmentő fokra csökkenthetik a levegő hőmérsékletét a városokban. Emellett csökkentik a fokos villamosenergia-igényt azáltal, hogy segítik elkerülni a hőhullámok alatti esetleges áramkimaradásokat, valamint pénzt és károsanyag-kibocsátást takarítanak meg.

A fák stressz alatt vannak

Természetesen természetes, hogy ősszel lehullanak a levelek. A levelek zöldjei átadják helyét a vörösnek, a sárgának, a narancsnak és a barnának, ahogy a fa visszaszívja a cukrokat az ágaiba és a törzsébe. Mégsem normális, hogy korán lehullatják a leveleiket. Esőhiány, nagyon száraz a nyár, így a levelek lehullanak a fákról és a fák korán túlélő üzemmódba kapcsolnak. Az Egyesült Királyságban idén nyáron 40 fok felett volt. Ezen a nyáron pedig fák millióitól megfosztották a vizet, és korán lehullatták a leveleiket a cukor és a víz megőrzése érdekében. A szakértők szerint a kora ősz a stressz jele, mivel a fák megpróbálják megtartani a nedvességet a magas hőség és a kevés csapadék közepette. Idő előtt lehullatják leveleiket, hogy vizet és energiát takarítsanak meg.

Tehát látja, minden a túlélési ösztönről szól, próbálják megvédeni magukat. Vállalnunk kell felelősségünket, és gondoljunk a fákra, a villamos energia és a nem megújuló energia felhasználására. Mert mindegyik összefügg egymással. Kezdj el tiszta energiát termelni, és legalább tégy valamit a természetért!