solar panels in front of a building

Kína ragyog a napenergiában, de a szén aggodalomra ad okot

Kína energetikai útja kettős narratívát tükröz: az egyik oldalon világelső a megújuló energia, különösen a nap- és szélenergia területén. Aggályok merülnek fel azonban, mivel az ország gyorsan bővíti széntüzelésű erőműveit. Ezen ellentétes tendenciák kiegyensúlyozása kulcsfontosságú a globális éghajlat-változási erőfeszítések összefüggésében.

A fényes oldal: Nap- és széldominancia

Kína a megújuló energia bevezetésének éllovasa. Jó úton halad, hogy 2030-ra megháromszorozza szél- és napenergia-kapacitását, felülmúlva a globális várakozásokat. Az ország több napelemet és szélturbinát telepít, mint a világ többi része együttvéve, ami jelentős növekedést eredményez a tiszta energia terén. E dicséretes haladás ellenére azonban felmerül egy aggodalom: a szén tartós terjeszkedése.

A nem túl fényes oldal: a szén folyamatos terjeszkedése

Miközben Kína vezet a megújuló energiák terén, a széntüzelésű erőművek építését is példátlan ütemben gyorsítja. A szén fejlődésének ez a megugrása hozzájárul a globális, energiával összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadához, amely meghaladja az egész kontinenst. Ez világszerte, különösen az Egyesült Államokban riasztásokat kelt, és agresszívabb szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési intézkedéseket sürget.

az energiatermelés részesedése Kínában

A klímadiplomácia rejtélye

A közelgő éghajlati tárgyalásokon nyilvánvaló, hogy Kína kettős energiával kapcsolatos megközelítésével foglalkozni kell. A vezető diplomaták, John Kerry és Xie Zhenhua Dél-Kaliforniában találkoznak, hangsúlyozva a megbeszélések döntő jellegét. Ahogy a globális vezetők olyan csúcstalálkozókon gyűlnek össze, mint az APEC és a COP28, ezeknek a megbeszéléseknek az eredményei jelentősen befolyásolják az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések jövőjét.

Kína döntéseinek globális hatása

Az Egyesült Államok és Kína közötti partnerség kulcsfontosságú az éghajlati katasztrófák enyhítésében. Kína jelentős éves kibocsátása döntő fontosságúvá teszi intézkedéseit a katasztrofális hőmérséklet-emelkedés elkerülésében. E két nemzet döntései meghatározzák a globális éghajlati fellépés pályáját, és hatással lesznek bolygónk jövőjére.

Kulcstényezők Kína energetikai átalakulásában

Kínának a fenntartható energia felé vezető útja számos bonyolult ügyben jár, beleértve a nemzeti energiabiztonsági aggályokat, a hálózat hatékonyságának javítását, a szénfüggőség csökkentésével kapcsolatos földrajzi kihívásokat, valamint a megújuló energiaforrások állami támogatásának megszerzését. Továbbra is kulcsfontosságú a megújuló energiaforrások állami támogatásának megerősítése a levegőminőség kézzelfogható javítása révén.


Miközben a világ az Egyesült Államok és Kína közötti együttműködésre számít útmutatásért az éghajlati kihívások kezelésében, e döntő fontosságú tárgyalások eredményei jelentősen befolyásolják a globális éghajlati problémák kezelését. A TESUP-nál teljes mértékben elkötelezettek vagyunk ezen erőfeszítések támogatása mellett, és hozzájárulunk egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez mindenki számára.