top of page

Életveszélyes hurrikán Floridában: Ian hurrikán

Nem is olyan sok telt el azóta, hogy az utolsó hurrikán elérte Dél-Koreát, és most Floridának néz szembe az Ian nevű heves, katasztrofális trópusi vihar, amelynek sebessége meghaladja a 225 km/h-t. Ez az egyik legerősebb vihar, amely valaha lecsapott az Egyesült Államok szárazföldjére.

4-es kategóriájú hurrikán


Szerda reggel az Ian hurrikán bukkant fel Florida partjainál. Ez a hurrikán a skálán 4-es kategóriának számít. Az egyik korábbi blogban megemlítettük a hurrikánléptéket is. Az Saffir–Simpson A hurrikán szél skála (SSHWS) a hurrikánokat – amelyek a nyugati féltekén a trópusi mélyedések és trópusi viharok intenzitását meghaladó trópusi ciklonok – öt kategóriába sorolja, amelyeket tartós szeleik intenzitása alapján különböztetnek meg. A skála legmagasabb besorolása, 5. kategória, viharokból áll, tartós, legalább 157 mérföld/órás széllel. Képzelheti, milyen heves az Ian hurrikán a 4-es kategóriában. A trópusi viharszelek várhatóan átterjednek Florida északkeleti részén, de a mai nap után hamarosan gyengülni fog.


A vihar nyomon követhető https://weather.com/hurricane/ian-2022Hashtagek a közösségi médiában


A közösségi médiában rengeteg hashtag található az Ian hurrikánról. Az emberek megosztják helyzeteiket, észrevételeiket és gondolataikat a Twitteren. Sokan az okostelefonjukon keresztül sugároznak. Még ha nem is vagyunk kitéve a hurrikánnak, meg tudjuk érteni érzéseiket.

Viharhullám


A viharhullám jelenti a legnagyobb veszélyt az életre és a tulajdonra a part menti hurrikánból. Az extrém esőzések áradásokat idéztek elő Florida középső részein. Az autókat, sőt a tűzoltóautókat is elöntik a víz. A város egyes részein az emberek otthon és élelem nélkül maradnak. Küzdenek a széllel. Repülőgépeket borított fel a tornádó. Kiestek a közlekedési lámpák. A fákat dönti ki a heves szél és a heves esőzés. A floridai tisztviselők evakuálási parancsot adtak ki a veszélyeztetett területekről. Sok ember hajléktalan marad, és menedékre van szüksége ezeken a területeken. Kijárási tilalmat rendeltek el a lakossággal szemben, hogy megmentsék őket a vihartól.


Áramkimaradások


Szerint a Power.Outage.us több mint kétmillió ember volt áram nélkül szerdán Floridában. Az áramszünet napokig, sőt hetekig is tarthat. Sajnos minden katasztrófa után áramszünet van. És a 21. században minden a hatalomtól függ. Áram nélkül szinte semmit sem lehet csinálni, melegítés, kommunikáció, fény, még víz is.


Fel kell készülnünk az ilyen természeti katasztrófára. Hasonló forgatókönyveket látunk az egész világon, országtól függetlenül. A hónap elején Dél-Korea volt, most Florida, és ki tudja, ki a következő…bottom of page