top of page

Őszi napéjegyenlőség: az ősz első napja

Csak én vagyok így, vagy mindenki jól érzi magát? Már eljött az ősz. Bár úgy tűnik, hogy szeptember elseje az ősz első napja, hivatalosan, vagy mondhatni földrajzi terminológiában szeptember 23-a az első nap. És ennek a napnak van egy klassz neve, napéjegyenlőség. Találjunk erről többet.


Ma van a szeptember 23-i napéjegyenlőség, vagyis hivatalosan az ősz első napja. A napéjegyenlőségkor a Nap közvetlenül keleten kel fel, és közvetlenül nyugaton nyugszik. A Nap átlépi a Föld egyenlítőjét, és ezt napéjegyenlőségnek nevezik. Azon a napon a Nap úgy tűnik, keletről és nyugatról kel fel. A nappal és az éjszaka egyenlősége évente kétszer történik, március 21-én és szeptember 23-án napéjegyenlőség van. Ahogy a napsugarak merőlegesen érik az Egyenlítőt, ahol a megvilágosodás köre áthalad.


A napéjegyenlőség szó a latin aequus szóból származik, ami egyenlőt jelent, és a noctis, nox szóból, ami éjszakát jelent. Tehát a napéjegyenlőség napján a nappali és az éjszakai idő majdnem egyenlő.

Szeptember 23-át a déli féltekén a tavasz kezdetének, az északi féltekén ősznek tekintik. Egyformán élvezheti a nappalt és az éjszakát. Éjjel és nappal ugyanannyi az idő, ezért töltsd bölcsen ezt az egyedülálló napot.


Az északi és déli féltekén a napsugarak délben 90°-os szöget zárnak be az Egyenlítővel. Az árnyék hossza nulla az egyenlítőn. Ettől az időponttól kezdve a napsugarak merőlegesen kezdenek esni a déli féltekére. Ettől a dátumtól kezdődően az éjszakák hosszabbak, mint a nappalok az északi féltekén. A déli féltekén ennek az ellenkezője történik. Ez a dátum az ősz kezdete az északi féltekén és a tavasz kezdete a déli féltekén. A megvilágosodási kör érinti a pólust. A Nap ezen a napon mindkét póluson látható. A nappal és az éjszaka egyenlő a Földön. Ez a dátum a 6 hónapos éjszaka kezdete az Északi-sarkon és a 6 hónapos nappal kezdete a Déli-sarkon.


Különbség van a napforduló és a napéjegyenlőség között, valójában teljesen ellentétesek. A napéjegyenlőségek március 21-én és szeptember 23-án vannak, míg a napfordulók június 21-én – az év leghosszabb napján, mint a nyár elején, december 21-én – az év legrövidebb napja, mint a tél vége.


Egyik korábbi blogunkban már említettük a nyári napfordulót, többet megtudhat róla. https://www.tesup.hu/post/a-legtermékenyebb-nyári-napforduló-a-tesup-segítségével


Azt is tudod, hogy Japánban ezt a napot állami ünnepként tartják? Ezen a napon az iskolák és a közhivatalok zárva tartanak a dolgozók előtt. Kultúrájukban az őszi napéjegyenlőséget a higani hagyomány szerint ünneplik. Az elhunyt rokonokra és az évszakok múlására emlékeznek.


A mai nap után a déli féltekén a nappalok kezdenek hosszabbodni, mint az éjszakák, az északi féltekén pedig ennek ellenkezője. Ez a dátum a tavasz kezdete a déli féltekén és az ősz kezdete az északi féltekén. Szerezze be magának a Tesup termékek egyikét, és készüljön fel a közelgő hűvös őszi napokra az északi féltekén élőknek és a tavaszi napokra a déli féltekén élőknek!