top of page

A házak értékesebbek, mint a lakások?

A fenntarthatóság fogalmának az építészetre való visszatükröződésével a szakirodalomban számos különböző kifejezést találunk, amelyeket felcserélhetően használnak; mint például a fenntartható épületek, a zöld épületek, a zöld intelligens otthonok, az ökológiai épületek, az energiahatékony épületek, a nulla energiaigényű épületek, a szén-dioxid-kibocsátás nélküli épületek, a nagy teljesítményű épületek. Az ilyen kifejezések és gyakorlatok célja a természet tiszteletben tartása és az épületek ennek megfelelő tervezése a jövő generációinak fennmaradása érdekében.
A bölcs házak tervezése érdekében először az éghajlati adatokat kell megvizsgálni, és a környezetet nem károsító terveket ezek alapján kell elkészíteni. Bebizonyosodott, hogy az ezen adatok alapján készült tervek csökkentik az energiaveszteséget, védve a hangszigeteléstől, hőszigeteléstől, az erős szélhullámoktól és a túlzott napsütéstől. Csak így látható, hogy az energiaveszteség körülbelül 30%-kal csökken.


A nappálya szerinti elhelyezkedés és tájolás, az éghajlaton alapuló épülettervezés, a helyi éghajlatból maximális megtérülés, a növényzet-táj-táj viszonyok, a térfogatok megfelelő meghatározása, az éghajlatnak megfelelően meghatározott építőanyagok ill. a fűtés-hűtés-szellőztető (ISH) rendszereket alaposan át kell gondolni.


Zöld textúrát és tereprendezést kell végezni, hogy szélvédőként védjük a hidegtől az épületek tervezése során. Hideg éghajlaton az épület északi homlokzatán örökzöld magas fákat és növényeket használnak. Megállapítást nyert, hogy a szélsebesség kb. 25-60%-kal csökkenthető, ha ezek a fák magasságuknak legalább kétszeres távolságban vannak az építményektől, egysoros vagy kétsoros, illetve bokorfa sorrendben. Emiatt a tájtanulmányok során már a tervezési szakaszban meg kell határozni az éghajlati viszonyokat, a környezeti viszonyokat, a zöldszövet típusát és mennyiségét.


Napjainkban a növekvő villanyszámla árak hatására új téma merült fel. Melyik az előnyösebb; lakások vagy házak?


Megvitathatjuk ezt a témát a nap- és a szélenergia megújuló energiáiról.


A napenergia a legszélesebb körű energiaforrás. A Nap teljes energiájának 60%-a eléri a Földet. Ha ennek az energiának csak 0,1%-át alakítják át 10%-os termelékenységgé, az négyszer több lesz, mint a villamosenergia-termelés kapacitása. A napenergia képes megoldásokat találni az energiafüggőségre azokban az országokban, ahol sok a napsütés.


A szélenergiának van a leghosszabb története az összes energiaforrás közül. Az ókorban a szelet vízszivattyúzásra és búza őrlésére használták. De a modern időkben a szélenergiát elektromos árammá alakítják át az 1980-as években.


A ház távolsága más házaktól, a ház elhelyezkedése, az épület iránya, az épület formája, az épületet körülvevő héjelemek fizikai tulajdonságai befolyásolják a hőátadást, a napfényszabályozást és a természetes klímaberendezéseket. a ház megújuló energiaforrású elhelyezésének főbb minősítései.


Ha a telek elhelyezkedése közel van a központhoz, több akadály adódhat az olyan szempontok tervezésében, mint a tájolás, a forma és a tér. A városközponttól távol eső területeken azonban kényelmesebb műveleteket lehet végrehajtani a kialakításában. A távoli területeken alacsonyabb a hőmérséklet, és kevesebb olyan építmény van, amely negatívan befolyásolhatja a légmozgást és a napozást. Ugyanakkor, mivel az épület telken való elhelyezése szabadabban történhet, a forma- és térkialakítás is kontrolláltabbá tehető.


Angliában a szélturbinákhoz tervezési engedély szükséges, kivéve, ha a következő kategóriákba tartoznak, ebben az esetben a beépítésük „engedélyezett fejlesztés” kategóriába sorolható, amelyhez nincs szükség tervezési engedélyre.


Ha te lennénk…

A házak fő előnye, hogy a hely miatt lehetőség van a szél- és napenergia teljes körű felhasználására a hazai villamosenergia-szükségletek kielégítésére. Másrészt a lakásoknál lehetőség van a mikrohálózatra való csatlakozásra, amelyet szélerőművek és napelemparkok táplálnak majd.


Álláspontunk az, hogy a megújuló energia jelenti a jövőt mind a házak, mind a lakások számára, ahol a házak több előnnyel és ár szempontjából egyaránt előnyösek. Tehát bármelyiket is választja, ne feledje, hogy rendelkezik a megújuló energiaforrások egyikével.


MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page