top of page

A NASA űrszondája ma este egy aszteroidába zuhan

A NASA kettős aszteroida átirányítási tesztje (DART) ütközik a Dimorphosszal, amely egy kis aszteroidaműhold, amelyet 2003-ban fedeztek fel. Ez egy szinkron bináris rendszer kisbolygó-holdja, amelynek elsődleges aszteroidája a 65803 Didymos. A DART, az önvezető öngyilkos űrszonda az első olyan küldetés, amely az aszteroida eltérítésének egyik módszerét vizsgálja és demonstrálja azáltal, hogy kinetikus becsapódás révén megváltoztatja az aszteroida mozgását az űrben. A DART ezen küldetése a NASA azon képességének próbája, hogy képes-e kinetikus becsapódást elérni egy aszteroidán, és megfigyelni az aszteroida reakcióját. Ez egy globális bolygóvédelem.

A NASA 2021. november 24-én űrrepülőgépet indított annak a technológiának a tesztelésére, amely megváltoztatja pályájukat olyan aszteroidák becsapódásával, amelyeknél fennáll annak a veszélye, hogy eltalálják a Földet, bár egyelőre nincsenek veszélyben, de közel vannak a Földhöz. A DART küldetés részeként a SpaceX Falcon 9 rakétára helyezett űreszközt az űrbázisról lőtték ki.


Elhangzott, hogy az aszteroidát nem kívánják teljesen szétesni a becsapódással, amely a tervek szerint a Földtől 11 millió kilométerre esne be. Megkísérlik majd megváltoztatni az aszteroida pályáját a becsapódási sebességgel.

Azért fontos ez a küldetés, mert nagyon nehéz eltalálni egy nagyon kis tárgyat az űrben, és most hamarosan megvalósul. És ha sikerülhet, úgy értem, hogy a DART és a Dimorphos a tervek szerint csatlakozik, a kis aszteroida pályája közelebb kerül a nagyobb Didymosokhoz. A Dimorphos szilárd, és a DART csak egy kis krátert farag, majd két tárgy ütközik és összetapad. Mivel a DART a Dimorphosszal ellentétes irányban mozog, csökkenti az aszteroida szögimpulzusának egy részét, ami arra készteti, hogy a Didymos felé közeledjen és felgyorsuljon. Ez a két lehetőség egyike. A másik lehetőség pedig az, hogy a Dimorphos pályája még közelebb ereszkedik a Didymoshoz, ha a Dimorphos inkább a gravitáció által összetartott törmelékkupac, akkor a becsapódás mély krátert hoz létre, és törmelékzáport küld az űrbe.

Szerinted a DART sikeres lesz ebben a küldetésben, és eltalálja az aszteroidát vagy sem?

Akárhogy is, történelmi idők tanúi leszünk! Az univerzum és a tudomány tele van csodálatos pillanatokkal!


Nézzük meg az ütközést a NASA élő adásában 19:14-kor. Ma keleti idő szerint. https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg


Emellett a Hubble Űrteleszkóp, a James Webb Űrtávcső és a LICIACube is készít képeket az ütközésről.