top of page

Az új technológia az energiaszektorban: Drone Thermal Recordings

Mint mindenki tudja, a technológia az életünk része. A technológiát saját érdekünkben tudjuk hasznosítani, ezért a közelmúltban új technológiájú drónos hőrögzítés jelent meg az energiaszektorban.


A drónokat a közelmúltban használták az energiaszektorban, és meglehetősen népszerű. Aktívan használják a bányászatban, a mezőgazdaságban, az építőiparban és az energiaszektorban. Az új technológiával a drónok segítenek diagnosztizálni a hotspotokat, megtalálni, megelőzni és kezelni a lehetséges energetikai baleseteket (elektromos meghibásodás, elektromos szivárgás, szoftver- és hardverhiba).

(https://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_aerial_vehicle)


Hosszú időbe telhet, amíg az alkalmazottak átvizsgálják, megvizsgálják, és akár visszatérnek is az érintett területre. De a drónoknak köszönhetően a legnehezebben elérhető pontok is perceken belül elérhetők. Mindezen okok miatt napról napra növekszik a drónok használata az erőművekben.


Az energiaszektorban használt drónok segítségével a vállalatok időt és pénzt takarítanak meg. Az energiaszektorban használt épületeket, anyagokat, energiatermelő infrastrukturális mechanizmusokat időszakonként meg kell vizsgálni és ellenőrizni kell, és ezért az energiaszektorban is alkalmazzák. Ezek a vizsgálatok és vizsgálatok sokba kerülnek, és olyan veszélyeket jelentenek, amelyekkel az ember találkozhat. Ebben a pillanatban a drónok biztonságosan működnek. Mindketten nagyon gondosan ellenőrizhetik és megelőzhetik a kihívásokat, mielőtt elkezdenék. Az energiaszektorban nehezen és veszélyesen elérhető helyek újratelepítésére és üzemeltetésére használt drónok.


Drónok használata a szélenergia szektorban


A drónok szélenergia-szektorban történő alkalmazása először a szélturbinák időszakos ellenőrzése során merült fel. A szélerőművek szabályozása során azonban a turbinák elhelyezkedését néhány szempont tükrében a környezeti feltételeknek megfelelően értékelni kell. Például elengedhetetlen a jegesedés eltávolítása a szélturbinákról, amelyek olyan területen helyezkednek el, ahol jegesedés uralkodik. Ilyenkor a játékba lépő drónok észlelik a turbinalapátokon lévő jegesedést, és korai beavatkozással megszüntetik az esetlegesen bekövetkező károkat.

Másrészt az egyes szélturbinák lapátjairól készült nagyfelbontású képeknek köszönhetően különféle intézkedéseket lehet tenni, mielőtt egy meglévő probléma súlyosbodna. Mindezek a tevékenységek a szélturbinák működése közben, energiamegszakítás nélkül elvégezhetők a fejlett dróntechnológiáknak köszönhetően.


Míg egy 3 fős csapat egy nap alatt csak egy turbinát tudott irányítani, addig a dróntechnológiáknak köszönhetően egy 2 fős csapat napi 8 turbinát tud irányítani.


A drónok használata a napenergia szektorban


A szoláris szektorban használt panelek élettartama a karbantartásuktól és az időszakos ellenőrzésüktől függ. Ily módon a hibahatár fele lesz, az idő- és pénzmegtakarítás pedig megkétszereződik. Az ezekben a napelemfarmokban használt drónokkal megállapítható, hogy valamelyik panelen van-e törött, törött vagy fizikai sérülés, tűz esetén beavatható a víz, sőt a hőkamerás drónokkal is megállapítható nincs-e rendellenesség a hőmérsékleti értékekben.Mint minden elektromos termék esetében, a magas hőmérséklet nem kívánatos a napelemes erőművekben lévő készülékeknél. Természetesen az elektromos készülékekben lesz fűtés, de a készülék működési tartományát meghaladó hőmérséklet jelezheti a készülékekben fellépő rendellenességeket, és idővel meghibásodást okozhat. Ezért a hőszabályozást és -ellenőrzést évente legalább egyszer, a nyári hónapokban gyakrabban kell elvégezni a naperőművekben. Ezeket a vezérléseket drónnal lehet elvégezni hőkamerával a PV paneleken, illetve kézi hőkamerákkal a panelen, transzformátoron, inverteren és minden egyéb csatlakozási ponton.


A naperőművekben a karbantartás 10-szer gyorsabban végezhető el, mint a szél, és megbízhatóbb adatokat gyűjthetünk.


Drónok alkalmazása vízerőművekben


A vízerőművek egy másik olyan létesítmény, ahol drónokat használnak. Ezekben az erőművekben általában drónokat használnak az erőmű háromdimenziós modellezésére, a telepítési terület meghatározására és a villamosenergia-értékek mérésére. Emellett a drónok komoly szerepet töltenek be az ellenőrzési tevékenységekben olyan területeken, ahol nagyfeszültségű vezetékek vannak.