top of page

Betekintés a fenntarthatóságba Julia Hailes neves brit írótól és környezetvédőtől

Ma egy nagyon fontos vendégünk van blogsarunkban: Julia Hailes. Híres brit író és környezetvédő, 9 könyvet írt vagy társíróként írt, köztük a híres „Zöld Fogyasztói Kalauzt”, amely több mint 1 millió példányban kelt el. Számos rendezvényen és kampányban tart beszédet, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelmi kérdésekre. Egy nagyon kedves interjút készítettünk vele arról, hogyan kezdte karrierjét, a tiszta energiával kapcsolatos akcióiról és projektjeiről, hogyan találkozott a TESUP-pal, és hogyan tudunk vele együttműködni. Kezdjük!Szia Júlia, nagyon örülünk, hogy veled készült ez az interjú. Köszönjük, hogy csatlakozott hozzánk. Kezdjük az első kérdésünkkel: Kíváncsiak vagyunk, hogyan kezdte környezetvédelmi karrierjét. Mi késztetett ebbe az irányba, és hogyan indult útja?


Volt egy sarkalatos pillanat, ami arra késztetett, hogy elgondolkodjak, tényleg tennem kell valamit. Az 1980-as évek elején Dél-Amerikába mentem, és Brazília nyugati részén, a Mato Grossóban találtam magam. Ez a világ csodálatos része erdőkkel és vizes élőhelyekkel – és a vadon élő állatokkal.


De ahogy álltam, és a távolba nyúló esőerdőket néztem, láncfűrészek hangját hallottam, és rájöttem, hogy a spanyol család, akinél laktam, kivágja az erdőt. Ez volt a katalizátor abban, hogy környezetvédővé váljak – és különösen ez indította el küldetésemet, hogy megmentsem az esőerdőket.

Ez a 80-as évek elején volt – most 2023-ban járunk, és még mindig ezt adja. Még egy közelmúltbeli utam során is Indonéziába kellett mennem, láttam, hogy az emberek égetik a növényzetet, és megszakad a szívem. A pusztítás hatalmas, és óriási hatással van az éghajlatváltozásra és a biológiai sokféleségre.


Valóban borzasztó, és nagyon fontos, hogy minél több olyan szenvedélyes környezetvédő legyen, mint te, hogy megfordítsák a helyzetet. A mai világban számos híres kifejezés létezik, mint például a fenntartható életmód és a környezetbarátság. Saját szavaival, kérem, magyarázza el, mit jelent a fenntartható életmód, és hogyan kell az embereknek eljárniuk a fenntartható életmód érdekében?


Manapság a fenntarthatóság valóban általános szóvá vált, de amikor 1986-ban először környezetvédőként kezdtem, nem volt széles körben érthető. Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy képesek legyünk élni anélkül, hogy több erőforrást fogyasztanánk el, mint amennyit a bolygó meg tud termelni, és továbbra is termelni tud örökké. Sajnos ezt már régóta nem csináljuk.


Vissza kell raknunk a cuccokat. Ma már nem annyira a fenntarthatóságról van szó, hanem a megújuláson van a hangsúly – hogyan tudjuk nemcsak abbahagyni annak elpusztítását, amink van, de ami a legfontosabb, vissza is tenni, amit elvesztettünk.

Amikor az embereket arról kérdezik, hogy milyen környezetvédelmi intézkedéseket tesznek, gyakran megemlítik az újrahasznosítást. De ha foglalkozni akarunk a pazarló társadalmunkkal kapcsolatos problémákkal, csökkentenünk kell a keletkezett hulladék mennyiségét, újrahasznosított termékeket kell használnunk, a termékeket szolgáltatásokkal kell helyettesítenünk és még sok minden mást. Ezt gyakran a „körkörös gazdaság” másoló jellegének nevezik, ahol nincs hulladék.


Teljesen egyetértek veled, nem csak a fenntarthatóságra kell koncentrálnunk, hanem a regenerációra is. Mesélne nekünk az otthoni tevékenységeiről?


Szeretnék megemlíteni néhány olyan dolgot, amelyet esetleg nem ismer, ahelyett, hogy néhány nyilvánvaló dolog, amit sokan mások.


De előtte fontos megérteni annak fontosságát, hogy mit teszünk annak érdekében, hogy üzenetet küldjünk a kormánynak és a vállalkozásoknak prioritásainkról – és arról, hogy mit szeretnénk megváltoztatni. Ez nagyon fontos része volt eredeti Zöld Fogyasztói Útmutatónknak – összehívta a nagyközönséget, és rábírta őket arra, hogy a vállalatokat változtassák meg tevékenységükön. Ebből a szempontból hihetetlenül sikeres volt.


1987-ben, amikor először felhívtam a szupermarketeket, hogy megkérdezzem a zöld politikájukról, nem tudták, miről beszélek. Csak egy évvel később, a The Green Consumer Guide megjelenése után újra felhívtam őket, hogy megkérdezzem, mit csinálnak – és mindannyian felvettek valakit, hogy vezető szerepet vállaljon a fenntarthatósági kérdésekben. Azta. Ez egyértelmű jele volt annak, hogy tudták, hogy a „zöld fogyasztók” a vásárlóik, és hallgatnak rájuk.

Rendben, itt van néhány dolog, amit csinálok. Kezdetnek nagyon kampányoló turista lettem. Nincs teljesen pihentető időm a nyaraláson, mert kihívom a szállodákat, hogy mi történik a szennyvizükkel, mit tesznek a természetvédelem terén, vagy hová teszik a szemetet.


LED-es izzókat használok, mindent újrahasznosítok, amit újrahasznosítok, és igyekszem újrahasznosított termékeket használni, amennyire csak tudok. Rengeteg dolgot adok oda a Facebook Marketplace-en vagy a helyi jótékonysági üzleteknek, valahányszor kidobok valamit, mindig arra gondolok, hogy valaki más felhasználhassa. Van elektromos autónk és elektromos kerékpárokat használunk. És állateledelünket olyan rovarok felhasználásával adjuk, amelyek jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással bírnak, mint a húsalapú ételek.


Tehát van néhány dolog, amit családként csinálunk, de az utolsó, amiről szeretnék beszélni, az a befektetés és a jótékonysági adomány. A legkisebb fiam vette át a nyugdíjam kezelését, és az úgynevezett ESG (Environmental, Social, Governance) befektetésekre összpontosít. A jótékonysági oldalon feliratkoztam a Global Returns Project-re, amely egy kiváló kezdeményezés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy teljes befektetésük nagyon kis százalékát adományozzák a „kategóriájában legjobb” éghajlati szervezeteknek. Az egyik, amelyet különösen szívesen támogatok, a Client Earth, amely a környezetvédelmi törvények betartatásában és a kormányok hatékony környezetvédelmi politikáinak kidolgozásában segíti a jogászokat.


Regisztráltam egy „Give as You Live” nevű szervezetbe is. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb online vásárlásom esetén felajánlhatok egy általam választott jótékonysági szervezetnek. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyek beállítása után nem igényel további teendőket, de hozzátesz ahhoz, hogy Ön hozzájáruljon. Azt hiszem, írnom kellene egy blogot arról, hogy milyen különböző módokon fektethetsz be vagy adományozhatsz a bolygó támogatására. 🙂Csodálatos környezetvédelmi úttörő vagy, Julia, rengeteg olyan dolog van, amit mindannyiunknak meg kell tanulnunk tőled. Mesélt nekünk a fenntarthatósággal és a környezettel kapcsolatos tevékenységeiről. Mi a helyzet az otthoni megújuló energia rendszerrel? Mi a jelenlegi állapota, és hogyan szeretné tovább bővíteni?


Kilenc év építési munkánk volt dorseti otthonunkban, amely magában foglalta néhány régi gazdasági épület teljes felújítását és egy komplexum létrehozását. Ennek során 3 db napelemet, egy levegős hőszivattyút és két különböző típusú termosztatikus szabályozót szereltünk fel.


Az igazi kihívás a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos technológiával az, hogy folyamatosan fejlődnek, és meglehetősen nehéz tudni, mikor kell ugrani, és fel kell rakni őket, mert jövőre valószínűleg lesznek újak, amelyek több energiát biztosítanak kevesebb költséggel. De vállaltuk a kockázatot és 10 kW-os napelemeket és léghőszivattyút tettünk az új nagy épületünk fűtésére a padlófűtésen keresztül. A levegős hőszivattyú felemás sikert aratott, mert nem volt megfelelően beállítva, és még mindig próbáljuk megjavítani.


Az ezekkel a dolgokkal kapcsolatos kihívások egyik kulcsfontosságú része egy valóban integrált rendszer felépítése. Annak ellenére, hogy elég jól ismerem ezeket a dolgokat, még mindig sok technikai kihívással kell szembenéznem. Különböző cégek ajánlják termékeiket, de nem könnyű összehozni a különböző összetevőket, és zökkenőmentesen működni. Még a technológia telepítése után is el kell döntenie, hogy melyik energiaszolgáltatót, melyik tarifát kívánja alkalmazni, hogyan lehet energiahatékony, és mit tehet a csúcsidőben történő áramfogyasztás elkerülése érdekében.


Korábbi előadásunkban említette, hogy tervezi az energiarendszer további bővítését, és további napelemek és szélturbinák hozzáadását. Mesélne egy kicsit bővebben a terjeszkedési tervéről?


Több napelem és egy TESUP szélturbina beépítését tervezzük. Mindig is arra gondoltam, milyen jó ötlet egy kis szélturbina elpörögni a tetőn. De az általam fontolóra vett korábbi lehetőségek nem voltak életképesek, és nem termeltek volna elegendő energiát. Azonban úgy érzem, hogy a TESUP szélturbinák különböznek egymástól, ezért szeretnék egy próbát tenni, és megnézni, hogyan működik.

Ugyanakkor azt is tervezzük, hogy több napelemet helyezünk el a tetőn, és egy úgynevezett „elterelőt” is, hogy a megújuló energia egy részét felhasználhassuk a víz felmelegítésére elektromos árammal, ami azt jelenti, hogy kevesebb olaj felhasználásával (olajkazánunk van).


Amikor a napelemeket telepítettük, megvizsgáltuk, hogy akkut helyeztünk-e be tárolásra, de az nagyon drága volt és viszonylag kevés energiát tárolt. Még mindig drágák, de szerintem sokkal hatékonyabbak, szóval ez is benne van a terveinkben.

A szélturbinák felé mozdulva először a TESUP keresett meg a szélturbináival kapcsolatban, ezért utánanéztem, és nagyon lenyűgözött a tervezésük egyszerűsége. Jelenleg arra várunk, hogy engedélyt kapjunk a Tanácstól az extra megújuló energiaforrások hozzáadására – reméljük, hogy hamarosan megkapjuk, és folytatjuk a TESUP szélturbina és további napelemek telepítését.


Az Ön esete jó példát mutat mindenkinek, aki otthoni léptékű, megújuló energiarendszert szeretne kiépíteni. Miután telepítette a TESUP szélturbináját, és működőképessé tette a rendszer következő részét, szívesen meglátogatom Önt, és megnézem a hibrid rendszerét, és készíthetünk veled egy második interjút.


Ezt nagyon szeretném. Szeretnék egy műszerfalat is létrehozni. Szeretnék egy weboldalra felmenni, és látni az összes adatot az áram- és olajfogyasztásunkról, valamint azt, hogy mennyit termelünk szél- és napenergiából. Az összes információ egy helyen történő összekapcsolásával világos képet kaphatnék a szénlábnyomomról, és ki tudnám dolgozni, hogyan csökkenthetném tovább.


Ez segíteni fog abban is, hogy felhívjam a figyelmet a tiszta energiára, és tanácsot adjak a legjobb megközelítéssel kapcsolatban. Az is fontos, hogy ezt másokkal is közöljem, hogy tudatosítsák és bevonják őket a tiszta energia mozgalomba.


Változtassunk egy kicsit az irányt, miközben továbbra is a megújuló energia témánál tartunk. Az Egyesült Királyság és néhány európai ország meglehetősen fejlett a megújuló energiarendszerek alkalmazása terén, és agresszív célokat tűzött ki arra vonatkozóan, hogy a lehető legkorábban tiszta energiaforrásokból állítsák elő az összes villamos energiát. Az Ön szemszögéből, melyek azok a dolgok, amelyeket a kormányok jól csinálnak, és min kellene változtatniuk vagy javítaniuk?


Nagy vita folyik a szárazföldi szélről. A kormányzati jogszabályok hihetetlenül megnehezítik több szárazföldi szélturbina telepítését. Emellett nagyon sokan idegenkedtek attól az ötlettől, hogy szélturbinák legyenek a közelükben. A jó hír az, hogy ez a gondolkodásmód kezd megváltozni, ahogy az emberek rájönnek, hogy ez egy könnyen nyerhető megoldás.


Egy másik probléma, hogy a szélturbinákat nem csak gyönyörű vidéki helyekre kell telepíteni – miért ne helyeznénk el őket autópályáink szélére? Ugyanígy, ha megnézzük a napelemeket, a kormány politikája miért nem ösztönzi az összes raktárt, hogy napelemeket helyezzenek el a tetejükön?


Korábban egy nagyon nagy cégnél dolgoztam, amelynek sok raktárja volt. Néhány napelemet helyeztek el a tetőikre, de csak annyit, hogy kielégítsék saját energiaszükségleteiket. Ez az export kérdéséhez vezet. Jelenleg, ha több napenergiát állít elő, mint amennyire szüksége van, nehéz ésszerű megtérülést elérni az exportált termékekből. Ez azt jelenti, hogy a kelleténél jóval kevesebb megújuló energia kerül beépítésre. Ezen a dinamikán változtatni kell, és el kell kezdenünk másoknak értékesíteni – és ezt a kormánynak támogatnia kell.


A másik negatív dolog, amit a kormány továbbra is csinál, az az, hogy sok pénzt fektet a fosszilis tüzelőanyagok támogatásába. Az észak-angliai új szénbánya támogatásának ötlete teljesen megdöbbentő. Be kell vallanom, hogy nem vagyok lenyűgözve a mai kormánytól – sokkal többet tehetnek és kellene tenniük. Sokkal kreatívabbaknak kell lenniük, és holisztikusabb megközelítést kell alkalmazniuk.Sok olyan kezdeményezésről beszéltünk már, amelyekkel a tiszta energia területén foglalkozott, de mivel Ön fontos nagykövet ezen a területen, van még olyan tevékenység, amelyet meg szeretne említeni?


Amikor több mint 30 évvel ezelőtt elkezdtem gondolkodni a megújuló energiaforrásokon, azt a tanácsot adtam, hogy a vízmelegítéshez inkább napenergiát alkalmazzak, ne pedig fotovoltaikus napelemeket telepítsek villamosenergia-termelésre. Mostanra az asztalok megfordultak, és a napelemes fotovoltaikus megoldás az ajánlott lehetőség – még vízmelegítésnél is. A nagyszerű dolog az, hogy ha a víz felforrósodott, az elektromos áram bármi másra is felhasználható. A következő napelemeink mellé egy terelőt is beépítünk, amely az energiát a víz felmelegítésére használja, és remélhetőleg jelentősen csökkenti az olajfelhasználást.

Az utolsó és legfontosabb dolog, amit mindenkinek meg kell tennie, a zónák meghatározása. Ez intelligens termosztát vezérlőkkel történik, amelyek beállíthatók úgy, hogy a különböző helyiségeket különböző időpontokban különböző hőmérsékletre fűtsék. A legtöbb embernek be- vagy kikapcsolt fűtési rendszere van, ami nem túl hatékony.


Vannak olyan projektek, amelyekben úgy gondolja, hogy a TESUP együttműködhet Önnel?


Abszolút zseniális lenne, ha tudnál segíteni a Dashboard projektben. Az ötlet az energiatermelés és -fogyasztás mérése és nyomon követése egyetlen platformon. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik áttértek a megújuló energiaforrásokra, küzdenek azért, hogy ellenőrizzék, mennyi energiát termelnek, és optimalizálják felhasználásukat a nap azon időszakaira, amikor az a legkisebb környezetterheléssel jár. Ha a TESUP képes lenne elindítani ezt az irányítópult-projektet, az zseniális lenne.


Ez egy nagyon jó ötlet, és ez lenne a következő lépése az egyik K+F projektnek, amelyen jelenleg dolgozunk, amely a felhőfigyelési projekt. Következő generációs szélturbináinkban ezt a felhőrendszert célozzuk meg, ahol az ügyfelek a nap különböző szakaszaiban a szélsebességtől függően láthatják az energiatermelési adatokat. Emellett képesek lesznek kezelni és parancsokat küldeni szélturbináik indításához és leállításához. A fogyasztási adatok hozzáadása szintén nagyon jó ötlet, és ez lehet a következő lépésünk a projekt kezdeti verziójának véglegesítése után.


Szerintem ez egy nagyon jó első lépés. Minél több adattal rendelkezhet ezen a felügyeleti platformon, annál hasznosabb az emberek számára energiatermelésük és -fogyasztásuk kezelésében.


Köszönöm Julia ezt az ötletet. Végül, de nem utolsósorban, mivel Ön sok éve környezetvédő, és nagyon értékeljük a véleményét; mit gondol, hogyan változtak a dolgok azóta, hogy először elindult a környezetvédelmi mozgalomban, és optimista a jövőt illetően?


Nos, kezdem a pozitívmal. Fantasztikus, hogy ma mennyivel több a tudatosság, mint amikor először kezdtem. A múltban egyáltalán nem volt az emberek radaron. A vállalkozások meglehetősen elszakadtak, mert nem érezték, hogy bármit is tehetnének. De manapság fantasztikus az a koncepció, hogy valóban kapcsolatba kell lépni a vállalkozásokkal és motiválni őket a dolgokra.

Ami nem egészen jó, az az, hogy a legtöbb vállalkozás még mindig kevesebbet keres, mint korábban. Megpróbálják csökkenteni a kibocsátásukat és kevesebb energiát fogyasztani. De igazán azt akarjuk, hogy a vállalatok megvizsgálják, hogyan tehetnek még jót. Ez azt jelenti, hogy nem csak azt kell megvizsgálni, hogy mit csinálnak saját tevékenységükön belül, hanem az egész üzleti modelljüket. Legyen elképzelésük arról, hogy milyen világban szeretnének élni, majd dolgozzák ki, hogyan teremtik meg vállalkozásként ezt a világot, és hogyan hoznak pozitív változást a bolygón.


Ez egy sokkal látnokibb megközelítés, és ennél többre van szükségünk. Ahogy a bevezetődben is mondtad, sok beszédet tartok a vállalatnak, és néha nagyon frusztrált vagyok, amikor azt mondják, hogy jogszabály miatt kötelességünk ezt megtennünk, vagy megpróbáljuk elérni, hogy 2050-re elérjük a nettó nullát. De több kreativitásra és holisztikus gondolkodásra van szükségük magáról az üzletről, arról, amit csinálnak, és hogyan változtathatják meg a világot jobbá. Mindannyian részesei vagyunk ennek a folyamatnak, és ezt a gondolkodásmódot alkalmaznunk kell saját életstílusunkban és vállalkozásunkban.


Sajnos a legtöbb cég még nem teszi ezt őszintén. A részvényesekkel szembeni éves céljaik miatt teszik ezt. Teljes gondolkodásmódváltásra lenne szükség.


Azt kérdezted, mennyire vagyok optimista. Általában nagyon optimista ember vagyok, de az elmúlt néhány évben kezdtem meglehetősen pesszimistának lenni azzal kapcsolatban, hogy mi történik bolygónkkal. Felmentem a glasgow-i COP 26-ra, és ez csak emlékeztetett arra, hogy mekkora kárt okozunk, milyen gyorsan történik mindez, és milyen kevés előrelépést teszünk a világban a tennünk kell.

Mindazonáltal igazán nagyszerű, hogy átadhatom a gondolataimat, és bátoríthatom a TESUP-ot – egy olyan céget, amely jövőképen gondolkodik. Örülök, hogy a hazai szélturbinákat életképes megoldássá teszi – és nagyon remélem, hogy sokunknak segíteni fog abban, hogy változást érjünk el, és jelentősen csökkentsük szénlábnyomunkat.


Köszönöm, Julia, öröm volt veled interjút készíteni. Van valami, amit hozzá szeretne adni?


Nagyon szívesen tájékoztatlak benneteket az otthoni energiarendszer bővítésével kapcsolatos előrehaladásomról. Köszönöm, hogy rám talált, és várom a TESUP-ról és hálózatáról szóló híreket.


Mindenképpen megtesszük, nagyon köszönjük, hogy őszintén megosztotta velünk gondolatait. Kíváncsian várjuk a nyár felé követő interjúnkat.


Nagyon köszönjük értékes ügyfeleinknek és blogolvasóinknak, hogy elolvasták a Juliával folytatott beszélgetésünket. Reméljük, hogy segít Önnek és másoknak abban, hogy ihletet merítsen, és pozitívabb lépéseket tegyen bolygónk érdekében. Kövessen minket a jövőbeli interjúinkért a világ minden tájáról érkező fontos környezetvédőkkel.


MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page