top of page

COP 27 klímacsúcs

COP27 egy konferencia, amelyen a világ vezetői találkoznak két hetes klímatárgyalásokon, miközben a nemzetek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért küzdenek a globális energiaválság, az európai háború és a növekvő infláció közepette. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye szerinti felek konferenciája, UNFCCC.

1992 júniusában a brazíliai Rio de Janeiróban tartott Föld-csúcstalálkozón 154 ország először írta alá az UNFCCC-t. A csúcstalálkozó célja az volt, hogy egyensúlyba hozza az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, és szabályozza az üzemanyagok eloszlását a globális felmelegedés miatt.


Tavaly a skóciai Glasgow-ban, idén pedig az egyiptomi Sharm el Sheikhben rendezték meg, ami lesz a 27. találkozó.


A konferencia fő célja, hogy megoldásokat keressen az emelkedő globális hőmérsékletre és az éghajlatváltozásra. A világ vezetői remélik, hogy hallatják a hangjukat, és átfogó tervet dolgoznak ki a 2015-ös Párizsi Megállapodás céljainak elérése és a bolygónkat érő globális éghajlati katasztrófa elhárítása érdekében. A gazdag országok fosszilis tüzelőanyagokkal és a megújuló energiára való átállással próbálják segíteni a fejlődő országokat azáltal, hogy pótolják a súlyosbodó árvizek, viharok és hőhullámok miatt elveszített gazdasági növekedést. A rendezvényre több mint 35 000 küldöttet várnak.


A Cop27 másik célja a nulla szén-dioxid-kibocsátás, a kormányzati pénzügyi kötelezettségvállalások, a munkakörülmények, valamint a közösségek és a természetes élőhelyek védelme a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárási események élén.


A közelmúltban bekövetkezett természeti katasztrófák, mint például a szárazság, a heves hőség, a hurrikánok és a hirtelen árvizek Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában ezen a nyáron arra késztették a nemzeteket, hogy hangsúlyozzák a globális egység és cselekvés szükségességét.


Vannak különleges napok a Cop27 keretein belül:


November 11-én a dekarbonizáció napja

A Párizsi Megállapodás elfogadása óta a vállalatoknak és iparágaknak terveik és politikáik vannak szénlábnyomuk csökkentésére és a dekarbonizáció felé.


November 14-én a víz napja

Ezen a napon szó lesz a fenntartható vízkészlet-gazdálkodásról, a vízhiányról, az aszályról, a vízkészletekre gyakorolt éghajlati hatásokról, a fenntartható fejlődésről és a figyelmeztető rendszerekről.


November 15. Energianap

Középpontjában a megújuló energia, a zöld energia, az energiaátalakítás, az energiahatékonyság és a tervezett globális energiaátmenet kezelésének módjai állnak majd.


Ennek a csúcstalálkozónak az a célja, hogy megvizsgálja, vajon egy nemzetközi szervezet képes-e megoldani az egyre fokozódó világméretű válságot. Ma, a Dekarbonizáció Napján indítsa el dekarbonizált jövőjét a Tesup termékek vásárlásával!
bottom of page