top of page

A megújuló energiaforrások növekedése kormányzati programokon keresztül

A világnak égető szüksége van arra, hogy a közeljövőben energiaforrásainak túlnyomó részét nem szén-dioxid-kibocsátó forrásokra alakítsák át. Ennek legideálisabb forrásai a megújuló energiaforrások, mivel működésük során nem termelnek szén-dioxidot. Jó látni tehát, hogy egyes kormányok pénzügyi ösztönzőkkel és könnyítésekkel ösztönzik a megújuló energiaforrások használatát lakosságuk számára. Az ilyen jellegű ösztönzők egyik legfrissebb példája az Egyesült Királyság kormánya által bevezetett új megújulóenergia-adó. Ez magában foglalta az 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) megszüntetését, amelyet jelenleg alkalmaznak azon lakástulajdonosokra, akik napelemet, szigetelést vagy hőszivattyút szeretnének telepíteni otthonukba.A brit kormány fejlesztései


Ez nagyszerű lépés az Egyesült Királyság kormányától, mivel ösztönzi a megújuló energia szektor növekedését és csökkenti az energiaköltségeket. Ez jelenleg vitatott téma az országban az ukrajnai orosz invázió következtében gyorsan emelkedő árak és az ebből eredő olajpiaci bukások miatt. Sajnos ez az intézkedés nem állandó. Az intézkedés 2022 áprilisától 2027 áprilisáig öt évig lesz érvényben. Ha tehát Ön az Egyesült Királyságban lakos, ideje lehet befektetni otthona energiahatékonyabbá tételébe, mielőtt ez az adókedvezmény lejár!


Ez a brit kormány legújabb pénzügyi támogatása a fenntartható energiagyakorlatok és az energiahatékonyság terén. Tavaly az Egyesült Királyság miniszterelnöke: Boris Johnson bejelentette, hogy a brit lakástulajdonosok 5000 GBP támogatásra jogosultak, ha hőszivattyút telepítenek otthonukba. A hőszivattyú telepítése jó módja annak, hogy otthona energiahatékonyabb fűtést és hűtést biztosítson az Egyesült Királyságban megszokott hagyományos központi fűtéshez képest. Sajnos a hőszivattyúk összesített ára 15 000 és 20 000 GBP között mozog: ez meglehetősen meredek költség a látott megtakarításokhoz képest.
Egy példa a lakossági hőszivattyúra, ezekre figyeljen, valószínűleg a közeljövőben lesz még néhány!


Telepítési költségek


Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy a napelemek háztetőre történő felszerelése sokkal olcsóbb alternatíva a hőszivattyú telepítésével szemben. Természetesen ideális lenne mindkét megoldás telepítése, de a megtakarított/megtermelt energiával számolva a beépítési költséget a napelemek sokkal rövidebb megtérülési idővel bírnak. Becslések szerint a napelemek akár 14 százalékkal is növelik egy otthon értékét, összehasonlítva a napelem nélküli otthonokkal. Sajnos, mivel a hazai szélturbinák viszonylag új technológiának számítanak, nincsenek ilyen tanulmányok a hazai szélturbinák értékelésére.


Kormányzati megközelítések a megújuló energia felhasználásának ösztönzésére


Egyesült Államok


A megújuló energia bevezetését ösztönző jogszabályok másik példájaként az Amerikai Egyesült Államokat tekintjük. Az állami szintű jogszabályok előírják, hogy a villamosenergia-társaságok villamosenergia-termelésének bizonyos százalékát megújuló forrásból kell előállítani. Ez államonként változik, egyesek betartják a kormányzati „szabványos” százalékot, mások pedig saját, ambiciózusabb célszázalékot határoznak meg. Ez a fajta politika nagyszerű módja annak, hogy rákényszerítsék a vállalatokat, hogy fektessenek be a megújuló technológia fejlesztésébe, fektetve be a nagyon szükséges tőkét a technológiába, és mindenki számára fejlesszék azt.

Válogatott államok, és ha az adott szabványnál magasabb megújuló villamos energia %-ra törekednek


Németország


A történelem során Németország nagymértékben támaszkodott a szénnel termelt energiára, és sok éven át az elektromos áramra támaszkodott a nemzet energiaellátásában. Nyilvánvaló, hogy ez nem ideális a német környezet számára. A balközép és a Zöld Párt kormányainak koalíciója alatt 2000-ben a „megújuló energiaforrásokról szóló törvény” néven új törvényjavaslatot fogadtak el. Ez a törvényjavaslat azóta segített formálni Németország energiaszektorát, és ösztönözte a megújuló energia szektor növekedését. A politika kevésbé összpontosít a helyi energiatermelésre, és inkább az energiaszolgáltatókra.


A törvényjavaslat „bevételi” tarifával jár azoknak az energiaszolgáltatóknak, akik megújuló energiaforrásokat használnak villamos energia előállítására. A tarifa biztosítja, hogy a megújuló forrásból előállított villamos energia ára ne essen egy bizonyos szint alá. A következő kormány ezt továbbvitte, ígéretet tett egy „Energiewende”-re, egy energiaátállásra, abban a reményben, hogy 2020-ra 35%-ban, 2050-re pedig 80%-ban megújuló termelés érhető el. Ez egy nagyszerű cél, nagyszerű látni egy országot, amely ennyire elkötelezett a tisztaság iránt. energiaellátás! Nemcsak a tiszta energia szempontjából jó, hanem rengeteg munkahelyet teremtett Németországban és Németországban. Miért ne csatlakozhatna Németországhoz a megújuló energia fellendítésében, és nézzen meg néhány TESUP turbinát, ha természetesen érdekel!


Kína


Végezetül Kína megújuló energiatermeléssel kapcsolatos politikája meglehetősen érdekes, és érdemes megnézni! A kínai városoknak történelmileg számos problémája volt a légszennyezettség mértékével és az általános levegőminőséggel kapcsolatban. Ez a probléma olyan nagy, hogy széles körben elterjedt tüdőbetegséget okozott és okoz, és néha sűrű ködben nyilvánul meg a városok felett. Ez a kínai városokban tapasztalható nehéziparnak, valamint a szénnek mint energiaforrásnak tudható be. A szén az egyik legszennyezettebb energiaforrás, és nem jó ötlet ilyen erősen felhasználni a városok közelében.


Nyilvánvaló, hogy a kínai kormány orvosolni akarta a helyzetet, hiszen évről évre növelni tudják megújuló energiaforrások építését. Odáig, hogy az ország immár a világ legtöbb megújuló energia kapacitásának ranglistáját vezeti! Ennek nagy része az országnak az olcsóbb napelemekbe való folyamatos befektetéséből adódik, ami világszerte hozzájárult az árak lefelé mozdításához. Sajnos a kínai megújuló energiának árnyoldala is lehet. A vízenergia-termeléshez szükséges hatalmas gátak kiépítése elzárta a folyókat, és megfosztja a Kínától lefelé fekvő országokat az édesvíztől, ami problémákat okoz az élelmiszerellátásban és az ökológiai területeken.A Három-szoros folyó gátja Kínában.


Amint látja, világszerte sokféle politika létezik a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésére. Az eddigi politikák többsége sikeres volt a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásban a tisztább környezet felé!


További érdekes olvasnivalókért tekintse meg ezt a kutatási cikket!

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page