top of page

Energiaválság és az energia jövője


Az energiafelhasználás a mai élet alapvető ténye. Az emberek a világ minden tájáról energiát használnak fel szinte minden feladatra, amit egy nap alatt végeznek. Az otthonok hideghullámok idején történő fűtésétől vagy a világítás égve tartásától kezdve a legtöbb számára elengedhetetlen a megbízható áramellátás. Nagy problémává válik tehát, amikor ez az energia egyre drágábbá válik, és sok ember számára hozzáférhetetlenné válik, különösen a társadalom legsebezhetőbb rétegei számára. Ez Európa-szerte tapasztalható volt az elmúlt hónapokban, ami a megélhetési költségek drasztikus növekedéséhez vezetett az egész kontinensen. A költségeknek ez a példátlan emelkedése a legtöbb számára nehéz volt, a háztartások számlái növekedtek, ami sok közepes jövedelmű család rendelkezésre álló jövedelmét csökkentette. Egyesek számára azonban ez az energiaár-emelés végzetes lehet. A társadalom legszegényebbjei számára ez az áremelés azt jelentheti, hogy válasszanak otthonuk fűtése és családjuk élelmezése között. Tehát mi okozta ezt a szerencsétlen helyzetet, és milyen lehetséges következményei lehetnek az energia jövőjére nézve?


A gáz csökkenti a kockázatokat


Nos, a rövid válasz… Nos, sok oka van, a különböző geopolitikai események sokféleképpen okoznak problémákat. A fő és legutóbbi tényező valószínűleg az Ukrajna elleni orosz invázió. Ezt az igazságtalan inváziót a világ számos országa által Oroszországgal szemben szigorú kereskedelmi szankciókkal kellett megbirkózni. Oroszország világszerte jelentős olajszállító, amely hatalmas mennyiséget szibériai olajmezőkről szerzi be, és exportálja a világ többi részébe. Az Oroszország elleni szankciók hatására az Oroszországból exportált olaj mennyisége jelentősen csökkent.


Az orosz olajexport hatalmas része különböző nagy vezetékeken, például az Északi Áramlat 1-en haladt az európai országokba, ami az európai olajimport nagy részét tette ki. A közelmúltbeli feszültség fokozódásával Oroszország számos legnagyobb vezetékét lezárta karbantartás miatt, és egyesek azt gyanítják, hogy a csövek a végtelenségig zárva maradnak, elzárva Európát egy jelentős energiaforrástól. Ez arra késztette Európát, hogy megerősítse energiatartalékait, és az EU új törvényeket fogadott el, amelyek előírják, hogy a földgáztárolást (az elektromos áramtermelés másik üzemanyaga) 80%-os kapacitáson kell teljesíteni a tél előtt.


Az európai erőművek ebből eredő csökkentett villamosenergia-ellátása a kereslethez képest a kínálat hiányához vezetett, ami az energiaárak növekedését okozta. Ez ahhoz vezetett, hogy az EU drasztikus intézkedéseket hozott az elektromos kapacitás cseréje érdekében, például ideiglenesen újranyitotta és újra üzembe helyezte a használaton kívüli széntüzelésű villamos erőműveket. Ez nyilvánvalóan nem jó lépés a környezet szempontjából, tekintettel a szénerőművek által termelt szennyező anyagok számára, de az európai vezetők szükséges rossznak ítélték.


Sokan aggódnak amiatt, hogy ha nem ellenőrizzük az energiaárakat, a tél közeledtével sokkal, de sokkal rosszabbra fordulhatnak. Történelmileg az energiafelhasználás jelentősen megnövekszik télen, mivel az emberek növelik otthonaik fűtését, hogy reagáljanak az alacsonyabb hőmérsékletre. Mivel a közelmúltban a téli hőmérséklet és időjárás kiszámíthatatlanabb és zordabb, sokan aggódnak amiatt, hogy az emberek nem tudják megfelelően felfűteni otthonaikat, ami potenciálisan veszélyezteti az egészséget.Megállítani a szelet vagy elzárni a napot?

Hogyan néz ki tehát az energia jövője? Milyen hatással lesz ez a közelmúltbeli válság a világra és a villamosenergia-termelés módjára? Nos, nehéz megmondani, különösen világviszonylatban. Ez hosszú távon előnyös lehet a világ számára. A világ most már felismeri, milyen veszélyekkel jár, ha az orosz gázra támaszkodik az energiaellátásban, és milyen politikai veszélyeket jelenthet ez. Oroszország bármikor leállíthatja az olajellátást egy politikai vita miatt, ami visszadobja a kontinens energiaárait.


Sok ország nem akarja magát kitenni ennek a kockázatnak, és most arra törekszik, hogy javítsa elektromos hálózata önellátását. Ezen országok közül sok számára nagyszerű módja ennek elérésének a megújuló energiaforrásokba való beruházások növelése. Végtére is, senki sem tudja megállítani a szelet vagy elzárni a napot, ami egy teljesen önellátó rendszert eredményez. Tehát az ukrajnai orosz invázió felgyorsíthatja a megújuló energia bevezetését világszerte. A világ valóban összefügg!

So what lesson can you personally take from this? You can't personally have a meaningful effect on the geopolitical impacts on energy supply right? Well yes that would be correct for unfortunately. But! You can take a page out of many of the countries of the world at the moment and become more self sufficient. And what's brilliant is that you can do it in exactly the same way as many of the countries! By simply increasing investment in renewable energy!


Az Ön hosszú távú befektetése

Megújuló energiarendszer telepítése otthonában, üzletében vagy ingatlanában lehetővé teszi, hogy saját elektromos áramot állítson elő, teljesen függetlenül a külső hatásoktól (természetesen az időjárástól eltérően), így továbbra is termelhet áramot anélkül, hogy aggódnia kellene a világ energiapiaca miatt. Még az is előnyös lehet az Ön számára, hogy a megtermelt többletenergiát felfújt áron értékesítheti a hálózatnak! Egy szép bónuszt kapsz. Természetesen ez egy meglehetősen nagy kezdeti befektetés, de hosszú távon pénzt takarít meg!


Ha érdeklődik egy megújuló energiarendszer iránt otthonában, a TESUP nagyszerű lehetőségeket kínál. Nézzen be a TESUP áruház oldalára, ha ennyire hajlandó!


MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page