top of page

Fosszilis tüzelőanyagok és idegen hatalmak

Az ukrajnai orosz invázió és a világ számos országa által az orosz kereskedelmet sújtó szankciók miatt a világban zűrzavar uralkodik, ezért fontos átgondolni a hatásokat, valamint azt, hogyan lehetne ezeket csökkenteni vagy mérsékelni. Ez nemcsak az ukránokat, hanem a világ többi részét is érinti. Itt az alkalom, hogy egy pillantást vessünk az erőforrások és a hatalom körüli konfliktusokra, valamint ezek hatásaira és megállítására. Ha megnézzük, hogyan reagált a világ a világ színpadán bekövetkezett fejleményekre, megtalálhatjuk és kiemelhetjük a modern társadalom problémáit, és elkezdhetjük orvosolni azokat. A Föld körüli problémák nagy része az erőforrásokhoz való hozzáférés hiányából fakad, általában nem a Föld kimerülése, hanem az erőforrások helytelen és egyenlőtlen elosztása miatt. Nyilvánvalóan nagy probléma, amit egy kis blogbejegyzés nem tud orvosolni, de legalább néhány esetet kiemelhet, hogy elgondolkodtasson.https://www.hurriyetdailynews.com/justice-for-olive-trees-blocks-coal-plant-plan-74190


Az olajfüggőség és következményei


A közelmúltbeli konfliktusok és az abból fakadó következmények által kiemelt probléma, hogy a világ túlzott mértékben az orosz olajra támaszkodik az energiától a műanyaggyártásig. Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőre volt, különösen Európába, mindaddig, amíg a nemzetközi közösség által az országot sújtó szankciók 0-ra nem csökkentették az exportot. A más országokba irányuló olajellátás hirtelen visszaesése miatt az energiaszolgáltatók olajért küzdenek, hogy lépést tarthassanak. fogyasztóik keresletével. Ez különösen rosszkor jött a globális energiapiac számára, mivel a hideg tél csökkentette a földgázellátást.


Ez az olajhiány az olajkitermelés újbóli fellendüléséhez vezetett más országokban, például az Egyesült Államokban, amelyek kiterjesztették olajrepesztési tevékenységüket Texas államra és a déli államokra. Ezek a bővítések az emelkedő olajárakra adnak választ, ami indokolhatja a repedezett olaj előállítási költségeinek növekedését az olcsóbb orosz olajhoz képest. A repesztés rendkívül káros folyamat a környezetre, különösen a helyi környezetre, ahol a talajvíz és a talaj szennyezett, ami rossz vízforrásokhoz vezet a helyi lakosok és a környező vadvilág számára.


https://www.reuters.com/business/energy/us-oil-producers-ramp-up-fracking-sign-stronger-output-gains-2022-01-12/


Helyi forrásból származó energiarendszer függetlensége


Ideális esetben a világ megragadná ezt a lehetőséget, hogy a megújuló energiatermelést az egész világon terjessze, és ezáltal csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól és az erősen szennyező energiaforrásoktól való függőséget. Ennek nemcsak a megújuló energia szokásos előnyei, mint például a kisebb légszennyezés és felmelegedés, hanem azzal is járna, hogy csökken az idegen hatalmaktól való függés, hiszen senki sem lophatja el a napot vagy a szelet! Ezt számos befolyásos személy támasztotta alá, akik azt javasolták, hogy a nemzeti energiaellátást importálják egy helyi forrásból származó energiarendszerbe.


Mellesleg, most jó alkalom lenne arra is, hogy csökkentse otthona vagy vállalkozása valamelyest ingatag nemzeti hálózattól való függőségét azáltal, hogy csökkenti a hálózatról származó áramfogyasztást. Növelheti otthona energiáját, kihasználva a magas energiaárakat (és nem válhat áldozatává), ha olyan megújuló energiaforrásba fektet be, amelyet otthonról működtethet, például szélturbinát vagy napelemet. Ily módon tiszta és helyi forrásból állíthatja elő saját energiáját, miközben kevésbé támaszkodik a potenciálisan instabil nemzeti hálózatra.


Az olajfákat levágták


Sajnos ez az energiahiány bizonyos esetekben erőszakhoz vezethet. Egy törökországi energiatermelő vállalat, amely gyorsan bővíteni szeretné energiatermelését egy szénerőmű építésével a régióban. A szén használata ebben a helyzetben nem a legszomorúbb szempont. A kiválasztott helyszín egy olajfaerdőben feküdt, közvetlenül a Manisa tartomány Yirca faluja mellett. Ennek eredményeként a vállalat több mint 6000 olajfát vágott ki, hogy előkészítse a területet az építkezésre. Ez nemcsak a helyi környezet számára jelent nagy veszteséget, hanem a falusiak számára is, akik az olajfákra támaszkodtak bevételükért.


A falubeliek 52 napon át éjjel-nappal őrzéssel igyekeztek megvédeni az olajfákat a behatoló társaságtól. A teljes korrupció és kizsákmányolás jeleként azonban a cég állásokat és nyugdíjpénztárakat ígért építőipari és biztonsági dolgozóinak azzal a feltétellel, hogy a munkások megtámadják az építkezést ellenző falusiakat. Ez a fák kivágásához vezetett. A helyi lakosok jelentős tiltakozása és a tanács beavatkozása után az üzemre vonatkozó terveket megsemmisítették. A TESUP reméli, hogy a céget bíróság elé állítják tettei miatt.Megfizethető energia: nap és szél


Mivel sok vállalat és szervezet alkalmazza a megújuló energiaforrásokat, mint például a világ egyik legnagyobb katonai ereje, talán itt az ideje, hogy a világ többi része is kövesse példáját. A megújuló energiaforrásokon keresztül történő villamosenergia-termelés bevezetése jelentősen csökkentené a világ véges erőforrásoktól való függőségét, és mindenki számára elérhető bőséges megújuló energia áll rendelkezésre. Hiszen az óránként napfény formájában a földet érő energiamennyiség elegendő ahhoz, hogy egy egész évre kielégítse a világ energiaszükségletét!


A Föld szélenergiája is ennek része! A földi szelet a nap által biztosított hő által felkavart áramlatok generálják. E bőséges energiaforrások kis hányadának betakarításával is elegendő energiát biztosíthatunk mindenki számára, anélkül, hogy a véges erőforrások csökkenő készleteire támaszkodnánk. És ebbe még nem tartoznak bele az olyan források, mint a geotermikus vagy az árapály! Több mint elég körbejárni. Ily módon csökkenthető az erőforrások csökkenése miatt indult erőszak, ami világszerte mindenkinek előnyös. A TESUP izgatott, hogy részese lehet egy ilyen fényes és inspiráló jövőnek.

bottom of page