top of page

Hálózaton és hálózaton kívül: Mi a különbség?

A napenergia és a szélenergia a megújuló energia két nagyszerű forrása, amelyekkel áramot termelhet otthonában. A megfelelő rendszer kiválasztásakor azonban előfordulhat, hogy a nap- és szélenergiát használó, hálózatra kapcsolt és a hálózaton kívüli lehetőségek között kell választania. Ne aggódjon, mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni a különbségeket és megalapozott döntést hozni. Szóval, merüljünk el!A hálózaton lévő rendszerek, függetlenül attól, hogy nap- vagy szélerőművel működnek, a helyi közműhálózathoz csatlakoznak. Ezek a rendszerek együttműködnek a hálózattal, és a közműszolgáltatótól kapott energia mellett további energiát biztosítanak Önnek. Ha a napenergia mellett dönt, a hálózatra kapcsolt rendszerek fotovoltaikus (PV) napelemeket használnak a napfényből történő villamosenergia-termeléshez. A panelek által termelt többletenergia visszakerül a hálózatba, és a nettó mérés révén jóváírásokat kap. Ez azt jelenti, hogy ha a napelemes rendszer több energiát termel, mint amennyit felhasznál, akkor a kreditekkel kiegyenlítheti az áramszámláit.


Elég menő, nem igaz? Hasonlóképpen, a szélenergia esetében a hálózaton működő rendszerek szélturbinákat használnak az áramtermeléshez. Az általuk termelt többletenergia szintén visszakerül a hálózatba, így Ön is krediteket szerezhet. Mivel a nap- és a szélerőművek hálózaton működnek, a nap- és a szélerőművek megkímélik Önt a felesleges energia tárolására szolgáló akkumulátorokkal járó gondoktól és költségektől. Megbízható áramforrást biztosítanak, és a nettó mérés révén még pénzt is megtakaríthat a villanyszámláin. És ne felejtse el, hogy a hálózat tartalékként való rendelkezésre állása biztosítja, hogy nem marad sötétben a nagy energiaigény idején, vagy amikor a megújuló energiatermelés elmarad.


Másrészt a hálózaton kívüli rendszerek függetlenek, és nem kapcsolódnak az elektromos hálózathoz vagy a közműszolgáltatóhoz. Ezek a rendszerek napelemeket és szélturbinákat kombinálhatnak az áramtermeléshez, ami tökéletessé teszi őket a távoli területeken vagy olyan helyeken, ahol a hálózathoz való hozzáférés nem megbízható. A hálózaton kívüli rendszerek a napelemekből és szélturbinákból előállított energia tárolására akkumulátorokat használnak. Így akkor is lesz áram, ha a hálózat nem működik, vagy ha idegesítő áramkimaradások vannak. Ez hatalmas előny, különösen, ha távoli vagy áramkimaradásra hajlamos területen él.


De várjunk csak, van néhány dolog, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt belevágunk a hálózaton kívüli világba. Ezek a rendszerek jelentős előzetes beruházást igényelnek, mivel be kell fektetnie akkumulátortárolóba, hogy elegendő energiát tároljon azokban az időkben, amikor nincs napfény vagy szél. És ne feledkezzünk meg a karbantartási költségekről sem. Az akkumulátoroknak idővel szükségük lehet némi karbantartásra és végül cserére, ami növelheti a kiadásokat. A kezdeti beruházás ellenére azonban a hálózaton kívüli rendszerek hosszú távon költségmegtakarítást eredményezhetnek, mivel megszűnnek a bosszantó villanyszámlák.


Egy másik nagyszerű dolog a hálózaton kívüli rendszerekkel kapcsolatban, hogy viszonylag egyszerű a beállításuk. Mivel nem kell csatlakozni az elektromos hálózathoz, a telepítés egyszerűbb és kevésbé bonyolult. Ez nagy előny, különösen akkor, ha önfenntartó, megújuló energiaforrást keres, túl sok gond nélkül.


Összefoglalva, mind a hálózaton belüli, mind a hálózaton kívüli, nap- és szélenergiát használó rendszereknek megvannak a maguk elképesztő előnyei. A hálózaton belüli rendszerek megbízható áramforrást biztosítanak, amely kiegészíti a hálózati áramellátást, és további előnye a nettó mérés és a lehetséges megtakarítás az elektromos számlákon. A nap- és szélenergia előnyeit kínálják, miközben a hálózathoz csatlakoztatva tartják Önt, így mindig lesz tartalék áramforrás, ha szüksége van rá.


A másik oldalon a hálózaton kívüli rendszerek teljes energiafüggetlenséget biztosítanak, megvédik Önt az áramkimaradásoktól, és a havi villanyszámlák kiküszöbölésével pénzt takaríthatnak meg. Ne feledje azonban, hogy a hálózaton kívüli rendszerek jelentős kezdeti beruházást igényelnek az akkumulátortárolóba, és a folyamatos karbantartási költségeket is figyelembe kell venni. Amikor a hálózatra kapcsolt és a hálózaton kívüli rendszerek közötti választásról van szó, szánjon egy kis időt arra, hogy mérlegelje az Ön egyedi igényeit és körülményeit. Így megtalálhatja az Önnek legmegfelelőbb lehetőséget.
MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page