top of page

Hogyan hatnak a madarakra a szélturbinák?

Amikor a fenntarthatóság kérdését és egy fenntarthatóbb jövő megteremtését vizsgáljuk, a hangsúly túl gyakran közvetlenül a kibocsátásokra és azok csökkentésére irányul. Ez gyakran azt jelenti, hogy az egyetlen dolog, amire egy vállalat vagy ország összpontosít, az a szén-dioxid vagy hasonló felmelegedést okozó kibocsátás csökkentése, más fenntarthatósági célokat hátrahagyva. Bár ez a gyakorlat előnyös az éghajlatváltozás lassításában és mérséklésében, a fenntartható fejlődés nem csak a kibocsátások csökkentésére összpontosíthat, és nem is szabad a legjobb eredmény elérése érdekében. Sok más tényezőt is figyelembe kell venni a fenntartható gyakorlat kialakítása során, mint például az emberi jogok, a városok élhetősége vagy az ökológiai egészség. Az ilyen tényezők nemcsak megmentik a világot az éghajlattal összefüggő katasztrófáktól, hanem egy erősebb, igazságosabb és ellenállóbb világot hoznak létre a jövőben.


Az ökológiai megfontolások, vagyis a növények és állatok széles körben elterjedtsége és biológiai sokfélesége az egészséges környezet megteremtése érdekében, nagyon fontosak a fenntartható bolygó kialakításában. A biológiai sokféleség biztosítása a világ országaiban ellenálló ökoszisztémákat hoz létre az olyan veszélyekkel szemben, mint a betegségek, és megőrzi a bolygó szépségét. Ennek kulcsa annak biztosítása, hogy a vadon élő állatoknak legyen helyük élni és gyarapodni. Sajnos az emberi települések, városok és populációk folyamatos növekedése oda vezetett, hogy az állatok egyre kisebb vadon élő területekre szorulnak, vagy kénytelenek alkalmazkodni az egyre ellenségesebb városi környezethez.


A TESUP fontos célja a vadon élő állatok biztonságos életterének megőrzése. Sajnos a TESUP által biztosított szélturbinák veszélyt jelenthetnek az olyan lakóterületeken és azok környékén élő madarakra, ahol a TESUP turbinákat általában telepítik. A madarak számos ökoszisztéma fontos részét képezik, és számos fontos szerepet töltenek be. Az olyan kisebb madarak, mint a kékmadarak, a slick és a rovarevő madarak, kulcsfontosságúak a rovarpopulációk kordában tartásában, drasztikusan csökkentve a rovarpestisek valószínűségét, és megóvják az emberi élelmiszertermelést azáltal, hogy évente 400-500 tonna rovart fogyasztanak el.


Ezek a kis madarak erős kölcsönhatásba lépnek a növényekkel is, beporzóként működnek egyes élénk színű virágokkal rendelkező növényeknél, illetve vetőmagterjesztőként, megeszik a magokat, és elterjesztik a növénytől. A nagyobb madarak, például a varjak vagy akár a keselyűk dögevőként működnek, eltávolítják az elhullott állatokat és megakadályozzák a betegségek terjedését. Még a nagyobb madarak is, mint a baglyok, sasok, sólymok vagy más ragadozó madarak irányítják a rágcsálópopulációkat, megakadályozva, hogy betegségeket terjeszthessenek. Mindezen előnyök mellett, és még több, amit a madarak nyújthatnak az ökoszisztémáknak, valamint az emberi populációknak, ésszerű a madárpopulációk lehető legnagyobb védelme.


Sajnos a TESUP turbinák általában közvetlenül a madarak repülési útvonalában helyezkednek el, mivel ez az optimális magasság a szélenergia hasznosításához. Bár nem gyakori, a madarak nehezen látják a gyorsan mozgó pengéket, és összeütköznek velük, megsérülve a madarat. A szélturbinák által megsérült madarak aránytalanul érintenek bizonyos madárfajok populációit. Például az Egyesült Államokban és Európában végzett tanulmányok számos olyan esetet emeltek ki, amikor a nagy sasok, a kaliforniai kondorok és a márványos murrelettek szélturbinákba repültek és megsérültek. Ez különösen káros, mivel ezek a fajok rendkívül lassú szaporodási rátával, évente csak egy fiókával vannak veszélyeztetve, ami potenciálisan fenyegeti, hogy ezek a fajok közelebb kerülhetnek a kihaláshoz.


A madarakat megsértő szélturbinák problémája hangsúlyosabb a nagyobb szélturbináknál, mint például a tengeri szélerőműveknél, azonban a TESUP mindenben segíteni szeretne! Jelenleg a TESUP turbinalapátok egyblokkos árnyalatúak, vagy fehér a függőleges tengelyű turbinákhoz, vagy fekete a vízszintes tengelyű turbinákhoz. A TESUP ezen kíván változtatni azáltal, hogy a szélturbina lapátjait színfoltokkal látja el, hogy azok jobban láthatóak legyenek a madarak számára. A madár látása az egyik legerősebb és legélesebb érzékszerve, de bizonyos színeket jobban felvesz, mint másokat.


A madarak képesek meglátni a fényt a fény ultraibolya spektrumán belül, ami emberi szemmel nem lehetséges. Különleges „kúpokkal” is fel vannak szerelve, egy sejttel, amely érzékeli a fényhullámokat minden állat szemében. Ezek a kúpok extra csepp olajat tartalmaznak az emberi szemhez képest, ami kiszűr bizonyos színeket, így nagy kontrasztot látnak a színek között. Emiatt a TESUP a szélturbinák lapátjainak végeit élénklila ékezetes csúcsokkal próbálja hozzáadni. Az alábbiakban látható egy példa erre a Magnum 5 és Master X turbinák lapátjainak élére alkalmazva.Ha a Master X turbinát nézzük, a szélturbina lapátjainak viszonylag kis sugara csökkenti azt a területet, amelybe az elhaladó madár berepülhet, csökkentve ezzel a helyi madárpopulációk kockázatát. A szélturbina teste fehérre van festve, ami a madarak biztonsága szempontjából is előnyös. A fehéret a madarakra nézve veszély, riasztó és agresszivitás színeként érzékelik. Ennek az az oka, hogy a szín a természetben sok madár tollazatának részeként fordul elő, hogy figyelmeztesse a többi madarat, és a fehér tollak általában fenyegető vagy agresszív megjelenés részeként jelennek meg.


De ne aggódj! Ha egy kis fehéret ad hozzá a szélturbina telepítéséhez, az nem fogja elűzni az összes madarat a kertből, csak magától a turbinától. Hogy ösztönözze a madarakat a kert használatára, és ösztönözze az egészséges ökoszisztémát a helyi környezetben, színes növényfajokat honosíthat meg a kertjében, hogy táplálékot és menedéket biztosítson a helyi madaraknak, helyezzen el egy madárládát, hogy menedéket biztosítson a madaraknak, vagy telepítsen madarat. etető, lehetőleg élénk színekre festve a madarak vonzására!A TESUP valóban hangsúlyozza a világ teljes mértékben fenntartható fejlődésének fontosságát, és a fenntarthatóság számos tényezőjét figyelembe veszi, nem csak a TESUP megújuló energiatermelés által biztosított kibocsátáscsökkentést. A TESUP alig várja a turbinák festésének ezt a lépését, hogy remélhetőleg pozitív hatást fejtsen ki!

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page