top of page

Hozzáférés a villamos energiához és a megújuló energiáhozA fejlettebb országokban sok ember magától értetődőnek tekinti az olyan alapvető szükségletek biztosítását, mint a víz, a fűtés és az áram. Valójában ezek a kényelemek hatalmas infrastruktúrát igényelnek a hatékony és megbízható működéshez. Sok ország egyszerűen nem fér hozzá az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges alapokhoz, szakértelemhez vagy politikai stabilitáshoz, ami megfosztja polgárait e rendkívül hasznos források rendelkezésre állásától. Például afrikai nők százmilliói nem férnek hozzá megbízhatóan az elektromos hálózathoz. Mindennapi életükben különféle helyi energiaforrásokra támaszkodnak. Nehéz lámpát találni, amikor lemegy a nap, elemes fáklyákra kell támaszkodni. Elektromos tűzhely és sütő nem létezik, ezek a nők üzemanyagot gyűjtenek és elégetnek otthonaikban, káros füstöket és gőzöket hozva létre.
Ez az energiaszegénység, és sok embert érint világszerte. A körforgásból nehéz kitörni külső segítség nélkül. Azok az emberek, akik nem rendelkeznek megbízható energiaforrással, sok időt töltenek azzal, hogy egyszerűen gyűjtsenek erőforrásokat a túléléshez, például tűzifát vagy tiszta vizet gyűjtsenek. Emiatt nem tudnak annyi pénzt keresni, hogy stabilabb élethelyzetet biztosítsanak, és egyszerűen kénytelenek folytatni a működést. Képzelje el, mennyivel nehezebb lenne otthonában élni anélkül, hogy könnyen hozzáférne vízhez vagy áramhoz! Soha semmi nem készülne el!


10 emberből 1-nek nincs áram

A fejlődés jelenlegi sebessége mellett 2030-ra világszerte 670 millió ember marad megbízható áramforrás nélkül, és hasonló helyzetben él majd, mint a fent leírtak. Ez számos egészségügyi, társadalmi és gazdasági problémát okoz világszerte, és égetően megoldásra szorul. Például 2 milliárd ember még mindig szilárd tüzelőanyagot használ, amelyet házukban elégetnek főzéshez és otthonuk fűtéséhez, például kerozint, állati hulladékot és fát. A folyamat során felszabaduló füstök és mérgező gázok becslések szerint évente 3,8 millió korai halálesethez vezetnek.A megújuló energiaforrásokat ösztönző politikák


Ez a sajnálatos helyzet nem csak a kevésbé fejlett országokban élőket érinti. A rendszerhibák miatt a gazdagabb országokban élők egy része lemaradhat, nagyrészt a nehéz anyagi helyzet miatt. Jelenleg a világ egyik legtehetősebb országában, az Amerikai Egyesült Államokban 16 000 család nem csatlakozik az elektromos hálózathoz az alacsony jövedelmű területek miatt. A jelenlegi energiaválság miatt jelenleg sokkal többen küzdenek az egyre növekvő villanyszámlák kifizetésével, így sokakat arra kényszerít, hogy válasszanak otthonuk fűtése és étkezés között.

(https://www.powermag.com/did-you-know-there-are-60000-u-s-citizens-who-lack-access-to-electricity/)Támogatja-e a kormány megújuló energiaforrásokat ösztönző kezdeményezéseit?

  • Igen

  • Nem


Erre részben válaszul az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a napenergia-termelési szektor megerősítésére törekedett. Ezt a védelmi termelésről szóló törvény felhívásával kísérelték meg, amely enyhíti a napelemek, valamint az energiahatékony hőszivattyúk és hasonló berendezések komponenseinek behozatalára vonatkozó korlátozásokat. Ez a remények szerint növeli a napelemek és általában a megújuló energiaforrások szektorának növekedését és beruházásait, növelve az ország lakosai számára elérhető tiszta, olcsó áram mennyiségét.

(https://apnews.com/article/biden-technology-environment-global-trade-ca939bfc5a428c6692beb3e7b4bf715b)