top of page

Interjú Ball professzorral


Inspiráló és informatív beszélgetés a megújuló energia jövőjéről Andrew D. Balllal, a Huddersfieldi

Diagnosztikai Műszaki Egyetem professzorával (Kutatás, Innováció és Tudáscsere).


"Sok kutatás vár még az energiatermelés módjáról, de úgy gondolom, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az energia tárolásának és átadásának módjára összpontosítsunk."

Annak ellenére, hogy a közelmúltban a gyártásra összpontosít, a TESUP mindig igyekszik lépést tartani a korral, és a legjobb tudományos vívmányokat felhasználni termékei további fejlesztésére. Egy ilyen tudományos megközelítés egyik módszere a Huddersfield Egyetemmel való együttműködésünk, amely a TESUP hardverén alapuló új, saját technológiát fejleszt.

Az Egyetem több mint 4 éve használja a TESUP gépeket, és most mindkét fél érdekelt a hosszú távú együttműködésben és a termékek fejlesztésének legjobb módjainak kidolgozásában.

3-4 dolog lehetséges, amiben a TESUP érdekelt lehet az együttműködésben.

  1. Felhőfigyelő rendszer, amely adatokat vesz egy szélturbina-telepítésből és feltölti a felhőbe, némi feldolgozást, értelmezést, vizualizációt végez.

  2. Saját, meglehetősen kifinomult szélturbina vezérlőnk fejlesztése 6 beépített biztonsági és rendszervédelemmel, ami nagyon robusztussá és megbízhatóvá teszi

  3. És végül egy teljesen működőképes szélturbina szimulátorral, amely egy szélturbinát meghajtó motort tartalmazó doboz. Nincs szükség szélfúvásra, de ténylegesen szimulálhatja egy 5 kw-os szélturbina működését akár laboratóriumban, akár tesztházban, vagy akár távolról is elérheti a házat.


Szóba kerül az egyetemmel való további együttműködés minimum 12 hónapos specifikációjú szerződéskötéssel. Valószínűleg működni fog a felhőfigyelő rendszeren, de ezt később közöljük.


Az egyetemmel való jövőbeni együttműködés megvitatása mellett Ball professzor örömmel vállalta, hogy megvitassa velünk a megújuló energiával kapcsolatos nézeteit, és beszéljen az intézet mostani munkájának irányairól.

„Itt az egyetemen olyan embereket kaptunk, akik mindennel foglalkoznak, kezdve a belső égésű motoroktól, amelyek napelemsorokon keresztül előállított hidrogént használnak, és hogyan optimalizálják a napelemek szélturbinákkal kombinált használatát, egészen a vízenergia-termelésig a tengeri hullámmozgással. , ezért nagyon széles körű kutatásaink vannak a megújuló energia piacán. Számomra különösen érdekes a mikroszélturbinákkal kapcsolatos munkánk, ezért 5 kW teljesítményű kis gépekről beszélünk, amelyeket értelmezésem szerint a leghatékonyabban különálló távoli helyeken használnak, és ahol kiegészíthetik. fotovoltaikus tömbök kimeneti teljesítménye.

Nem látom, hogy a megújuló létesítmények akár szélturbinák, akár PV-tömbök lennének. Úgy gondolom, hogy kettő együtt kell egy megfelelő méretű akkumulátortároló kialakításához. Olyan körülmények között, amikor exportálhat a hálózatba, akkor használhatja a napsütést és a szélparkot."


Ball professzor megosztotta velünk tapasztalatait a szélturbinák használatáról itt az egyetemen. De mint mondta, egy profi szerelő cég szerelte fel őket.


„Nem könnyű valakinek szélturbinát vásárolni, hogy akkumulátorokat szerezzen, hogy megtalálja a töltőt az Egyesült Királyságban, az Egyesült Királyság északi részén és Skóciában található több ezer távoli telephely töltőjéhez, és nincs megbízható hálózata az Egyesült Királyságból. elektromos hálózathoz sem férnek hozzá a szakemberekhez. A szélturbinát, a töltésvezérlőt, az invertert tartalmazó postán keresztül egy nagy dobozt kell fogadniuk, sőt, nem kell túl sok. Nem vagyunk mindannyian szakemberek, de kihívás elé állítjuk magunkat. Ki tudjuk-e venni a polcról kapható alkatrészeket, és működőképessé tudjuk tenni őket anélkül, hogy sok speciális tudást kellene igénybe venni? És bizonyos esetekben a válasz nem, bizonyos módokon. Valószínűleg a legnagyobb tanulság számunkra az, hogy ha nem csatlakoztatja a mikrohálózatot a fő tápegységhez, ha külön tartja őket, akkor a dolgok egészen egyszerűek lehetnek. Ha megpróbálja összekapcsolni az áramtermelést a távoli farmon a helyi áramellátással, amely a felsővezetékeken keresztül érkezik a termelő vállalattól, a kettő összekapcsolása problémás lehet."


Egy távoli parasztházban, ahol nincs jelentős áram, nem nehéz önálló mikrohálózati rendszert létrehozni.

Az akkumulátorok kiválasztása kritikus, a szélturbinák elhelyezkedése kritikus, és az a mód, ahogyan a szélturbina a leghatékonyabb módon tölti fel az akkumulátorokat, kritikus, de mindaddig, amíg betart néhány alapvető szabályt ezen a három területen. akkor képesnek kell lennie egy megbízható és nagy teljesítményű rendszer telepítésére egészen egyszerűen.

„Van egy 3-4 fős csoportunk, akik nem az 5 kW-os, hanem a 25-100 kW-os, tehát meglehetősen nagy, függőleges tengelyű szélturbinák fejlesztésére szakosodtak. Úgy gondolom, hogy hasznosak, különösen akkor, ha olyan környezetben dolgozik, ahol nagy akadályok vannak az épületekben, és ahol a szél lebegése nagyon összetett és nem kiszámítható. Ha Skóciában egy dombon tartózkodik, és a szél mindig délnyugat felől fúj, akkor a vízszintes szélturbinák hatékonyabbak. Nagyon óvatosnak kell lennie a szélturbina kiválasztásánál, figyelembe véve a körülményeket. Az Egyesült Királyságban sokan úgy gondolják, hogy a függőleges szélturbinák kellemesebbek a szemnek, szebben néznek ki, és Donald Trump nem segített azzal, hogy sok alternatív igazságot közölt a szélturbinák által keltett zajról. Az emberek valahogy úgy vélik, hogy a függőleges turbinák még környezetbarátabbak.

2021-ben az Egyesült Királyságnak volt egy olyan napja, amikor teljesen megelégedett a megújuló energiaforrásokkal. Ez csak egy alkalommal fordult elő, de megmutatta nekünk, hogy közel állunk a megújuló energia teljes támaszkodásához. A napelemek akkor működnek, amikor süt a nap, és a szélturbinák, amikor szél van. A legnagyobb probléma nem az elektromos áram előállítása, hanem az elektromos energia tárolása.

Jelenleg nagyon sok kutatás folyik az új típusú akkumulátorokról, amelyek nagyon biztonságosan, gazdaságosan és nagyon nagy hatásfokkal képesek tárolni, majd leadni az elektromos energiát. Úgy gondolom tehát, hogy sok kutatást kell végezni az áramtermelés módjával kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az energiát tárolja és hogyan adja át az energiát, mivel az elektromos hálózaton keresztül történő energiaátvitel nem különösebben a leghatékonyabb dolog.

Ezért szeretem azt az ötletet, hogy az Egyesült Királyságban minden egyes utca saját mikrohálózattá váljon, így egy készlet akkumulátoros tároló egy 30 házból álló csoporthoz, mondjuk, néhány moduláris tároló PV polcokkal minden ház tetején, 2 ház tetején. vagy 3 szélturbinával kiegészítve, majd egy tárolóeszközzel, amiből mindenki profitálhat, ha már terhelés alatt van.El kell fogadni, hogy mindig szükség lesz valamilyen alapterhelésű áramforrásra vészhelyzetekre, nukleárisra vagy bármi másra, nem hiszem, hogy a világnak olyannak kellene lennie, ami képes lenne rárúgni és vészhelyzeti áramellátást biztosítani, de 95%-ban.


2020 decemberében az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének több mint 40%-át szélenergia termelte. 2021 októberében a 47% közelít az 50-hez.

"Az otthonok esetében több befektetett időre és erőfeszítésre van szükségünk a mikrogrid megoldások kifejlesztéséhez, ahol egy utca, egy ház, egy kórház és egy repülőtér saját hálózattá válik, és saját generáló képességgel rendelkezik, majd miután összekapcsolja ezt a mikrohálózatot a hálózat többi részével, csak akkor tegye ezt, ha elegendő mennyiségű energiát tud tárolni biztonságosan és hatékonyan. Az akkumulátortechnológia az elektromos járműveknek köszönhetően nagyon fejlett, de még mindig nagyon drága. Szerintem ez az egyik legnagyobb dolog, ami lassítja a mikro-mikroenergia-termelést."Köszönjük Andrew D. Ball professzornak a beszélgetést, és együtt fogunk dolgozni a megújuló energiára való gyorsabb átállás érdekében, technológiák fejlesztése és zöld jövőnk gondolatának eljuttatása az emberekhez szerte a világon.

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page