top of page

Inverter: nap és szél


A megújuló energiatermelő rendszer kialakítása otthonában költséges lehet. Az otthoni megújulóenergia-rajongók körében igen népszerű lehetőség, hogy a megtermelt többlet villamos energia egy részét visszaadják a hálózatnak, ezzel segítve a megújuló energiatermelő rendszer költségeinek megtérülését és potenciálisan nyereséget! Ehhez egy elektromos inverter beszerelésére van szükség, amely az otthoni megújulóenergia-termelők által termelt energiát a hálózattal kompatibilis elektromos árammá alakítja. Az inverter kiválasztása időnként zavaró lehet, mivel számos lehetőség van a piacon, és az egyes rendszerek eltérő kompatibilitása problémákat és fejfájást okoz. Ezek az inverter csatlakoztatásának módjától és a rendszerrel kompatibilis megújuló forrásokig terjedhetnek.


Ennek a trükkös problémának a megoldása érdekében a TESUP hasznosnak találta, ha egy inverter vásárlásakor vagy fontolóra vételekor közzéteszi a legfontosabb pontokat, amelyek a piacon lévő inverterek kompatibilisek a TESUP turbinákkal és hasznos információkkal. Kezdésként nézzük meg, mit csinál egy inverter. Az otthoni csatlakozók és általában a hálózat általában váltakozó áramot használnak a működéshez. Ez azt jelenti, hogy az elektromosság hullám alakot alkot. Ha azonban akkumulátorokban tárolja az áramot, a teljesítmény egyenáramú, ami azt jelenti, hogy az elektromosság állandó marad, és helyette vonalformát vesz fel.
gif

Az AC hálózati csatlakozási típushoz egyfázisú invertert kell használni.


Ahhoz, hogy villamos energiát exportálhassunk a hálózatba, az áramnak váltakozó áramúnak kell lennie. Ezért minden otthon termelt áramot, legyen az szélturbinákon vagy napelemeken keresztül, majd akkumulátorban tárolva, a tároló egyenáramú formáról át kell alakítani a hálózatra kompatibilis váltakozó áramú formára, hogy a hálózatba értékesítse. Ezt csinálja az inverter, az egyenáramú áramot a megfelelő hálózati frekvencián hálózatkompatibilis váltakozó árammá alakítja. Tehát most már tudjuk, mit csinál az inverter, hogy az inverterek univerzálisak, és használhatók-e különböző energiaforrásokhoz?


Bevett gyakorlat több megújuló energiatermelő, más szóval a hibrid rendszerek integrálása. Ez általában úgy történik, hogy napelemeket és szélturbinákat is használnak villamos energia előállítására. Így sokféle időjárási lehetőséget ki lehet használni az otthoni áram előállítására. A 2 MPPT-vel rendelkező inverter lehetővé teszi a szélturbina és a rugalmas napelemek csatlakoztatását.


A legtöbb 2 MPPT-vel rendelkező szoláris inverter együtt használható nap- és szélenergia megújuló termékekkel: napelemekkel és szélturbinákkal. A hibrid inverterekkel kapcsolatos óvintézkedés a TESUP termék felhasználóinak tapasztalatai alapján az, hogy egyes hibrid inverterek károsíthatják a szélturbinát.


Az Inverter adatlapja a következőkről nyújthat információkat:

  • Milyen típusú az inverter

Általában 3 típusú inverter létezik:

  1. String inverter

  2. Hibrid inverter

  3. Mikro inverter

A TESUP WebStore-on egyfázisú, karakterláncos, tiszta szinuszos hullámú 1 MMPT hibrid invertert talál

  • Indítási feszültség

Az inverterének feszültsége 35-550 V lehet


Kompatibilitás a meglévő inverterével


Ha már rendelkezik egy inverterrel, amely napelemek csoportjához csatlakozik, és eszköze ingyenes MPPT bemenettel rendelkezik, csatlakoztathatja a Tesup Wind Turbine plus Charge Controllert a rendszeréhez. Ez kétféleképpen történhet:

  • Ha meglévő inverterének indítófeszültsége legfeljebb 80 V:

Ebben az esetben a Tesup szélturbinája nagymértékben energiát termel teljes munkaidőben!

  • Ha meglévő inverterének indítófeszültsége nagyobb, mint 80 V:

Ebben az esetben a napkollektor indítja el az invertert, és a szélturbina szabadon termel energiát, amely hozzájárul a rendszeréhez. Megtarthatja a rendszerét így, vagy alkalmazhat egy egyszerű megoldást: csak a szélturbinához adjon hozzá új invertert, párhuzamosan a meglévővel, így éjjel-nappal energiát termelhet majd a Tesup szélgenerátorral.Kapcsolat


Szélturbina > töltésvezérlő > inverter

Minden termék kompatibilis egymással.

Az inverter kimeneti feszültsége 220V

A napelemek általában nagyon sima és kiszámítható teljesítményt produkálnak, mivel a napsugárzás a napelemek besugárzása meglehetősen állandó. A napelem-inverterek ezért könnyen beállíthatók a napelemek által termelt teljesítményszintre. A szélturbinák viszont nagyon inkonzisztens energiaforrással rendelkeznek: viharos és viharos szél. Ez ahhoz vezet, hogy a szélturbinák energiatermelése működésük során jelentősen eltér. A nagy működési tartományú invertereknek ezért be kell zárniuk és ki kell használniuk a szélenergia által generált nagyobb, időfüggő csúcsokat.


Lehetséges olyan invertert vásárolni, amely mindkét tartományt lefedi, azonban a megfelelő működéshez ezek a rendszerek összetett kapcsolóelektronikát használnak. Általánosságban elmondható, hogy az otthoni megújulóenergia-termelés többféle forrásának kezelésének leghatékonyabb módja, hogy a legtöbb áramot hozzuk ki belőlük, a dedikált inverterek használata. Ha két különböző rendszert egyetlen dobozba próbálnak összepréselni, az általában magas üzemi hőmérséklethez és alacsony élettartamhoz vezet. Tehát hogyan kell kiválasztani a legjobb invertert a rendszeréhez? Milyen más szempontokat érdemes figyelembe venni?


Az inverter kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az indítási feszültség. Napelemeknél ez a minimális feszültség nem kötelező, mivel a PV rendszerek általában sok sorba kapcsolt napelemből állnak, ami nagy feszültséget ad. A másik oldalon szélturbináknál a bekötés nem történhet sorba, hanem párhuzamosan kell megtenni, ami alacsony indítófeszültséget eredményez. Emiatt minél alacsonyabb az inverter feszültsége, annál jobb a kompatibilitás a szélturbinákkal.


Ezenkívül fontos megnézni az inverter névleges teljesítményét. Ennek meg kell haladnia a megújulóenergia-termelő rendszer maximális teljesítményét, így az inverter a lehető legnagyobb mennyiségű villamos energiát képes kezelni a rendszerben a problémák elkerülése érdekében. Vegye figyelembe a gyártó által biztosított garanciát is, amely fedezi az esetleges problémákat.


Sok jó inverter található a piacon, amelyek a megújuló energiatermelési igényeinek leginkább megfelelő lehetőségeket kínálnak. Az Ön számára legmegfelelőbb inverter nagymértékben függ attól, hogy milyen rendszerrel rendelkezik és annak követelményeit. Természetesen a TESUP szélturbina invertert is biztosít, a TESUP szélturbina vásárlásakor választhat, hogy közvetlenül a rendeléséhez ad hozzá egy invertert.


Hasznos Linkek:

Hogyan csatlakoztathatunk szél- vagy napenergia-invertert az elektromos hálózathoz, az otthoni elektromos táblához?

Elektromos áram a megújuló energiatermékekben a hálózaton
bottom of page