top of page

Készen állsz a télre?

Az energiaárak mostanra elérték a 0,4885 GBP/kWh-t még nyáron is az Egyesült Királyságban. Elképzelni sem tudjuk, mi lesz télen... Németország nagyvárosaiban a kormányzati intézmények leállítják a melegvízellátást... 27 EU-tagország visszatért a téli időszakra 15%-os gázcsökkentéshez A különböző intézkedések listája a jövőbeli energiaválság megelőzése és a globális helyzet következményeinek minimalizálása érdekében tettek.Politikai háttér


A Világbank energiaár-indexe 26,3 százalékkal nőtt 2022 januárja és áprilisa között, a 2020 januárja és 2021 decembere közötti 50 százalékos növekedés mellett.

(https://blogs.worldbank.org/developmenttalk/energy-shock-could-sap-global-growth-years)


Az ukrajnai orosz invázió megzavarta a globális energiapiacokat, és az 1970-es évek óta a legnagyobb ugrásszerű emelkedést idézte elő a kőolaj árában.A National Energy Action (NEA) jótékonysági szervezet szerint: "Milliók egyszerűen nem tudják majd fűteni otthonaikat ezen a télen. Súlyos betegségeket és korai halálozást fogunk látni a hidegre leginkább érzékenyek körében."

Ijesztően hangzik. De mindig van kiút. Ez egy pillanat a régi mondás felismerésére is:


"soha ne pazarold el a jó válságot"

Egyes megfigyelők jelenlegi pillanatunkat az 1970-es évek energiaválságához hasonlították. 1973-ban az Izrael és szomszédai közötti háború olajválsághoz vezetett, amely végül elvetette a születőben lévő szélipar első magvait. (https://ramboll.com/media/rgr/what-do-rising-energy-prices-mean-for-the-green-energy-transition)


Kiút…


Természetesen csökkentheti energiaszámláját, ha megváltoztatja életmódját, és megpróbál energiát megtakarítani. Íme néhány tipp:Az életmód megváltoztatása és az energiatakarékosság mellett van egy másik módja is annak, hogy pénzt takarítson meg az energián, és gondoskodjon bolygónk jövőjéről. Természetesen befektetést és időt igényel, de néhány év múlva teljesen igazolni fogja magát. Vessünk egy pillantást egy új TESUP Magnum 5 turbinára, hogy megtudjuk, mennyi energiát tud termelni.


Egy Magnum 5 turbina 5000 wattot generál másodpercenként, ha 15 méter/s névleges szélsebessége mellett forog. Ez azt jelenti, hogy teljes kapacitással a turbina 120 kWh-t termel 24 óra alatt. Referenciaként az Egyesült Királyság átlagos háztartása körülbelül 3300 kWh-t fogyaszt évente. Az új energiaárakkal a januári 500 GBP számlával való szembenézés (a BFI szerint) további ésszerű okot ad az ingyenes energiaforrások felhasználásának felgyorsítására és az áramköltségek minimalizálására.