top of page

Starlink: az önellátás jövője?

A mai infrastruktúra igazsága az, hogy sokan távoli lakóhelyük miatt nem férhetnek hozzá nagyszabású, kényelmi rendszerekhez, ezért független, hálózaton kívüli rendszerekre van szükségük az igényeik kielégítéséhez. Gondoljunk csak egy távoli parasztházra a skót felföld távolabbi részén, ezt az ingatlant nem lehet országos hálózatra csatlakoztatni. Az önellátás legelterjedtebb formája a hazai villamosenergia-termelésben érhető tetten, amikor az emberek kisüzemi generátorokkal állítják elő saját villamos energiájukat. Ez azonban kiterjedhet más szolgáltatásokra is, például a víz helyi forrásokból történő beszerzésére vagy a komposztáló berendezésekből származó földgáztermelésre. A modern élet egyre inkább az internetre támaszkodik munka, hobbi vagy barátokkal és családdal való kommunikáció céljából. Ez oda vezetett, hogy az internetet önmagában is kényelemnek tekintik. Történelmileg a szilárdtest-kábelrendszerre támaszkodó internet nehéz lehetőséget jelentett a hálózaton kívüli rendszerek számára, hogy megbízhatóan, megfelelő sebességgel és sávszélességgel megszerezzék.
Alternatíva távoli területeken


A közelmúltban azonban ez megváltozni kezdett az új technológia kereskedelmi forgalomba kerülésével, amely műholdakat használ az internetes jelek továbbítására. A szolgáltatás neve Starlink, és a SpaceX cég, egy amerikai repülőgépipari vállalat nyújtja. Az internetes jeleket rádióhullámok formájában küldi az internet-felhasználó a földön, és visszaverődik a Föld körüli pályán lévő műholdról, hogy egy internetszolgáltató (ISP) fogadja azokat. A szolgáltatás csak egy kis parabolaantennát igényel az ingatlanon, és 100-200 Mbps átlagos letöltési sebességet és 30 Mbps feltöltési sebességet biztosít, 20 ms késleltetéssel (a földi rendszerekkel megegyezően).


Ez ígéretes alternatív forrást jelent az internet-hozzáféréshez, jelenleg 145 000 aktív felhasználóval büszkélkedhet, akiknek „százezrei várnak arra, hogy kipróbálhassák”. Sajnos a jelenlegi chiphiány miatt a szolgáltatást biztosító berendezések gyártása nem volt lehetséges, így sok potenciális felhasználó várja a szolgáltatás megkezdését. Jelenleg a távoli területeken élő ügyfelekre helyezték a hangsúlyt, nem pedig a sűrűn lakott területeken, például a nagyvárosokban, mivel ezek az emberek többet profitálhatnak a szolgáltatásból, míg a városokban élők fele áron juthatnak hozzá hasonló szolgáltatásokhoz.


Villamos hálózat - Microgrid


Tehát most azt látjuk, hogy lehetséges a technológia a távoli területeken élők összekapcsolására. Hogyan hozzunk létre egy olyan rendszert, amely képes állandó internetes lefedettségre? Számos vásárlói vélemény kiemelte, hogy a starlink rendszer ritkán tapasztal szolgáltatáskimaradást, így a folyamatos internet-hozzáférés egyetlen akadálya az időjárás és a folyamatos áramforrás. Az első problémát a parabolaantenna kialakítása oldja meg, amely saját fűtőtestet tartalmaz, amely megakadályozza a fagyás okozta problémákat és a parabolaantennát, hogy elakadjon a hó.


A második probléma egy kicsit bonyolultabb. Mivel a hálózaton kívüli rendszereket vizsgáljuk a felhasználók távoli elhelyezkedése miatt, a starlink rendszer nem támaszkodhat állandó hálózati áramforrásra, az áramot helyileg, helyi Microgriden keresztül kell előállítani. A Microgrid egy kis léptékű villamosenergia-hálózat, amely az általában elosztott forrásokból, például szélturbinákból vagy fotovoltaikból előállított villamosenergia-ellátást egy villamosenergia-fogyasztóhoz, például egy otthonhoz vagy egy kis ipari létesítményhez köti. Bár a mikrohálózatok nem korlátozódnak csupán a megújuló energiaforrások felhasználására, a megújuló energiaforrásokat általában előnyben részesítik a többi forrással szemben tisztaságuk, alacsony üzemeltetési költségeik, valamint az üzemanyagok távoli területekre történő szállításának nehézségei és költségei miatt.


Tárolási probléma


A Starlink rendszer folyamatos működéséhez megbízható áramellátásra van szükség. Sajnos nem mindig fúj a szél és nem mindig süt a nap, ezért a megújuló energiaforrások valószínűleg nem biztosítanak állandó ellátást. Itt jönnek be az akkumulátorok! A villamos energia tárolásának módszerére van szükség, hogy az ideális időjárási körülmények között termelt villamos energia folyamatosan rendelkezésre álljon a Starlink rendszer táplálására. Jelenleg a vegyi akkumulátorok, például a lítium-ion akkumulátorok a legnépszerűbb energiatárolási formák, és könnyen integrálhatók egy hálózaton kívüli rendszerbe az energiatermelés csúcsainak kiegyenlítése érdekében.


Általában jó ötlet, ha az ilyen típusú távoli Microgrid rendszerek számos energiaforrást tartalmaznak, például szélturbinákat és napelemes fotovoltaikus rendszereket. Ez diverzifikálja a potenciális energiatermelést, és segít abban, hogy a megtermelt teljesítmény a lehető legállandóbb legyen, nagyobb megszakítások nélkül. Ha a rendszer csak egy fotovoltaikus panelt tartalmazna, és a nap nem süt, de bőven fújna a szél, akkor nem keletkezne áram. Egy szélturbinás rendszerben pedig nem keletkezne áram, ha nem lenne szél, de sok potenciális napenergia tönkremehet! Az ilyen szélturbinák jó példája a TESUP Atlas4.0, amely kis profillal is sok energiát termel!
Energiatermelés

Az energiatermelés diverzifikációjának koncepciója indokolhatja a belső égésű motoros generátor szükségességét is annak biztosítására, hogy még borzalmas időjárási körülmények között is döntő fontosságú villamos energia termelhető legyen az alapvető életfenntartó rendszerek és szolgáltatások, mint például a víz, a fűtés és a kommunikáció (pl. internet) folyamatosan fut. A jövőben ezek a generátorok hidrogén üzemanyagcellákat használhatnak fel teljesen tisztaságra, és csak vizet termelnek melléktermékként. Jelenleg a hidrogénüzemű generátorok továbbfejlesztéséig ezt az igényt dízel- vagy benzinüzemű generátor elégíti ki.


Amint láthatja, a jövő (és valójában a jelen) fényesnek tűnik a távoli területeken élők számára. Az olyan technológiai fejlődés, mint a műholdas internet és a hazai méretű megújuló energiatermelők, teljesen lehetővé tették, hogy egy nagyon távoli régióban éljünk anélkül, hogy a kényelmes élethez szükséges alapvető szükségleteket veszélyeztetnék. A megbízható, jó minőségű internetkapcsolat teljes mértékben elérhető a kereskedelemben kapható berendezésekkel: parabolaantennával, változatos megújuló energiatermelő rendszerrel (fotovoltaikus panelek, szélturbinák) és robusztus villamosenergia-tároló rendszerrel. Az ehhez hasonló mikrorácsok minden bizonnyal érdekes témát jelentenek, és érdemes megvizsgálni őket!

""