top of page

Szélturbinák tervezési engedélye: Szabályok és tippek

A szélturbinák egyre népszerűbbek a lakástulajdonosok körében, a megújuló energia nagyszerű forrása pedig egyre hasznosabb a jelenlegi energiapiacon. Ezzel a kiegészítéssel bármely ingatlanhoz érthető módon sok TESUP-ügyfél, aki szélturbinát szeretne telepíteni házára, aggódik egy ilyen művelet jogszerűsége miatt. Ezt leginkább a hazai ingatlanok hazai szélturbinák telepítésére vonatkozó tervezési engedélye fedezi. Az építési engedélyezési szabályok és törvények országonként, sőt egy adott ország különböző körzetei között helyileg is változnak. A törvények és szabályok ilyen változatossága miatt nehéz lehet bárki számára, aki szélturbinát szeretne telepíteni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy telepítése megfelel a helyi szabályoknak.


Ez a blog rávilágít néhány dologra, amelyeket érdemes megfontolni, ha szélturbinát szeretne vásárolni saját ingatlanára. Különös figyelmet fordítunk az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Németország kormányai és helyi irányító testületei által bevezetett tervezési engedélyezési korlátozásokra. Néhány általános tippet is áttekintünk az ezen országokon kívüliek számára, amelyek segítségével elkezdheti a tervezési engedélyekkel kapcsolatos megfontolásokat, amikor kis háztartási szélturbinát telepít ingatlanára.


Először nézzük meg az Egyesült Királyságot. Az Egyesült Királyságon belül különböző követelmények vonatkoznak a szélturbinákra attól függően, hogy melyik országban él: Angliában, Skóciában, Walesben vagy Észak-Írországban. Walesben, Skóciában és az Északi-szigeten mindig tervezési engedélyt kell kérni a turbina telepítéséhez. Angliában általában tervezési engedélyt kell kérni egy szélturbinához, de vannak kivételek, ahol nincs szükség tervezési engedélyre. Nincs szükség tervezési engedélyre, ha a turbina „engedélyezett fejlesztésű” besorolású. Ez általában akkor érvényes, ha az ingatlanban még nincs telepítve szélturbina vagy hőszivattyú.


Ami azt illeti, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni a tervezési engedély megszerzéséhez, ezek az Egyesült Királyságon belül országonként is eltérőek. A skót, walesi és észak-ír tervezési engedély megköveteli: A szélturbina legyen az egyetlen jelen az ingatlanon; A turbina 100 m-re van egy másik ingatlan határaitól, és a szélturbina nem található különleges érdeklődésre számot tartó területen, például természetvédelmi területen, világörökségi területen, tudományos jelentőségű területen vagy műemlék épület területén.

Angliában a szélturbinák típusára specifikus követelmények vonatkoznak. Az épületre szerelt turbinák esetében a következő követelmények vonatkoznak: az ingatlant le kell választani; a turbinalapátok teteje nem lehet 3 méterrel magasabb az ingatlan magasságánál vagy 15 méterrel a talaj felett; a turbina legalább 5 méterre van az ingatlan határától. Pólusra szerelt turbinaberendezések esetén a turbina teteje nem lehet 11,1 méternél távolabb a talajtól, és a turbinának legalább a saját magasságának 1,1-szeresére kell lennie az ingatlan határától (tehát ha a turbinák teljes magassága 8 méter, akkor 8,8 méterrel a föld szélétől) Ha a turbina berendezése megfelel ezeknek a követelményeknek, akkor valószínűleg jóváhagyják a tervezési engedélyt, csak kérjen a helyi önkormányzattól vagy a tervezési bizottságtól.


Hasonlóak a megfontolások annak, aki az USA-ban szeretne turbinát állítani. Az építési engedélyt vagy építési engedélyt, ahogyan szokták emlegetni, kicsit bonyolultabb rögzíteni. Az engedélyek általában övezeti követelményeken és korlátozásokon alapulnak, amelyek az ingatlan lakónegyedére vonatkoznak. Az építési engedélyek kiadását általában a helyi hatóságok ellenőrzik. Mivel az Egyesült Államok olyan nagy ország, sok helyi hatósággal nehéz lehet összefoglalni a szélturbina házára szerelésével kapcsolatos szabályokat és előírásokat.


Általában az a legjobb gyakorlat, ha felveszi a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, például a helyi építési felügyelővel vagy a tervezőbizottsággal, akik megadhatják azoknak a követelményeknek a listáját, amelyeket a szélturbina telepítésének be kell tartania ahhoz, hogy az elfogadható legyen. Bár nehéz konkrétumot megadni, néhány általános szempontot figyelembe kell vennie: A lakóövezetekben általában 35 láb korlátot alkalmaznak, így minden ezt meghaladó turbina további papírmunkát igényelhet; Zajproblémák vannak a turbinákkal, bár a szélturbinák által kibocsátott hang alig érzékelhető, egyes szomszédok aggódhatnak;


Továbbá mindenkinek, aki szélturbinát szeretne telepíteni ingatlanára, ellenőrizze, hogy ingatlana nem esik-e a háztulajdonos vagy a szomszéd egyesületének befolyása alá. Ez a szervezet számos okból kifogásolhatja a szélturbinát, például ha a szélturbina nem illik a környék esztétikai vagy karakteréhez, esetleg elzárja a kilátást a házak elől, vagy túl sok zajt kelt. E problémák némelyike megoldható a telepíteni kívánt szélturbina környezeti adatainak megadásával, például zajkibocsátási adatokkal vagy a turbina telepítéséről készült szerkesztett fényképekkel. (Ha ilyen képre van szüksége, nézze meg a TESUP építészeti vizualizációs szolgáltatást)


Végül ebben a blogbejegyzésben áttekintjük, milyen előírások vonatkoznak a hazai szélturbinák németországi telepítésére. Hasonlóan az USA-hoz, ez valóban attól függ, hogy milyen területen élsz. A hazai szélturbinákhoz építési engedély szükséges. Ezeket az engedélyeket az adott terület helyi építési hatósága adja ki. Sajnos nagy különbségek vannak ezen hatóságok között, így ismét nehéz pontos szabályokat megadni. Ha háztartási turbinát szeretne telepíteni, kövesse az USA-hoz hasonló megközelítést, figyelembe véve a fent említett szempontokat.


Számos olyan esetet is feljegyeztek, amikor Németországban tisztviselőket félretájékoztattak a szélturbina-projekteket blokkoló vagy akadályozó kis szélturbinák alkalmazásairól és előnyeiről. Ha ez az Ön esete, próbáljon meg a helyi építésügyi hatóságoknak bemutatni a telepíteni kívánt turbináról szóló adatokat, amelyek esetleg bemutatják a szélturbina máshol történő telepítésének hasonló esetét, annak előnyeit és az általa okozott problémák nagyságát. .


A TESUP reméli, hogy ez a blogbejegyzés hasznos lesz minden törekvő szélturbina-tulajdonos számára, sok sikert a saját szélturbina telepítéséhez!

bottom of page