top of page

Szeretnéd a lábnyomodat a Földön hagyni? De kérem, ne a szénlábnyomot!

Az emberi lények évtizedek óta minden percben szén-dioxidot bocsátanak ki. Mivel törődünk a földdel, jobban tudatában kell lennünk annak, hogy milyen veszélyeket okozunk neki. A fűtés, a szállítás, az elektromos áram felhasználása és a főzés olyan szénlábnyomot okoz, amelyet nem akarunk létrehozni. A szénlábnyom az összes üvegházhatású gáz (CO2) mennyisége tonna egyenértékben, beleértve a szén-dioxidot is, amelyet tevékenységünk és mindennapi fogyasztásunk a légkörbe bocsát ki.


A szénlábnyomnak két típusa van: közvetlen (elsődleges) és közvetett (másodlagos) szénlábnyom. A közvetlen szénlábnyom akkor jelenik meg, ha valamit közvetlenül csinálunk, például főzünk vagy vezetünk. Másrészt a közvetett szénlábnyom a termék teljes folyamatát jelenti a gyártástól az áru eltűnéséig.


Ellenőrizheted https://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx a szénlábnyom kiszámításához.


Miért olyan fontos a szénlábnyom?

Mert meghalunk!


Amint azt mindannyian tudjuk, az üvegházhatású gázok és a globális felmelegedés hatással vannak egymásra, az üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán, dinitrogén-monoxid, fluor-szénhidrogének, perfluor-szénhidrogének és kén-hexafluorid) fosszilis tüzelőanyagok, például szén, olaj és földgáz felhasználásával szabadulnak fel. A felgyülemlett gázok megakadályozzák a napsugarak visszaverődését, ami globális felmelegedést és a Föld hőmérsékletének növekedését okozza. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, amelyet ma az üvegházhatás fő okának tekintenek, vagyis a szénlábnyom csökkentése áll az első helyen a klímaválság elleni küzdelemben.
Itt jön a segítség a szénlábnyom megszüntetéséhez: szén-dioxid-jóváírás
A szén-dioxid-jóváírás egy általános kifejezés bármely forgalmazható tanúsítványra vagy engedélyre, amely meghatározott mennyiségű szén-dioxid vagy azzal egyenértékű különböző üvegházhatású gázok kibocsátásának jogát jelenti.

A Világbank által évente közzétett Carbon Pricing Status and Trends Report 2021-es számában az szerepel, hogy világszerte 64 szén-dioxid-árazási mechanizmust alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ezek a mechanizmusok kötelező (például ETS, szén-dioxid-adó) és nem kötelező (például önkéntes szén-dioxid-piaci) gyakorlatokból állnak.

A szén-dioxid-kibocsátási egységek olyan kibocsátáscsökkentési egységek, amelyek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását csökkentő tevékenység által elért minden egyes szén-dioxid-egyenértéknyi üvegházhatású gázcsökkentés jelentésére szolgálnak. Ezeket a jóváírásokat Verified Emission Reduction (VER) nevezik. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának e jóváírások által képviselt definíciója, más néven szén-dioxid-kiegyenlítési tanúsítvány, az üvegházhatású gázok kibocsátásával egyenértékű kapacitású tevékenységre vonatkozik.

Ezt tesszük! Nem megújuló energiáról megújuló energiára térünk át. Egy szén-dioxid-kibocsátást biztosító tanúsítvány megszerzését fontolgatjuk.

Ha szeretne részese lenni a szénlábnyom megszüntetésének és tiszta energiát használni, nézze meg termékeinket


Ne felejtsd el, hogy ez az egyetlen lábnyom, amit a földön hagyni akarunk.
MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page