top of page

Tavaszi előre – visszaesés: nyári időszámítás

Kétévente megrendezésre kerülő nyári időszámítási esemény, ahol mindannyian úgy érezzük, hogy vagy elveszítjük vagy gyarapodunk egy órányi alvással, attól függően, hogy az óra milyen irányba fordul. Vannak, akik rettegnek tőle, vannak, akik szeretik, és néhányan nem is nagyon emlékeznek rá, hogy előre kell-e ugranunk vagy visszaesnünk. De nem számít, hogyan vélekedik a nyári időszámításról, gyakran felmerül a kérdés, hogy valóban energiát takarít meg vagy sem.Először is álljunk vissza egy kicsit, és beszéljünk arról, hogy mi a nyári időszámítás. Az északi féltekén a nyári időszámítás (DST) március második vasárnapján kezdődik és november első vasárnapján ér véget. DST alatt az órákat egy órával előre állítják, így este több, reggel pedig kevesebb nappal van. A DST mögött az az elképzelés áll, hogy a nappali órák eltolásával energiát takaríthatunk meg, és csökkenthetjük a mesterséges világítás szükségességét.


De tényleg működik? Nos, a válasz bonyolult. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a DST valóban energiát takarít meg, különösen, ha a világításhoz szükséges villamosenergia-felhasználásról van szó. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának 2008-as tanulmánya szerint a DST körülbelül napi 0,5%-kal csökkentette az áramfogyasztást, ami talán nem hangzik soknak, de idővel jelentős megtakarítást eredményezhet. A California Energy Commission egy másik, 2010-es tanulmánya úgy becsülte, hogy a DST évente körülbelül 2000 gigawattóra villamos energiát spórolt meg az államnak, ami körülbelül 200 000 háztartás évi villamosenergia-fogyasztásának felel meg.


Másrészt vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt sugallják, hogy a DST valójában nem takarít meg energiát, vagy az energiamegtakarítás a legjobb esetben is minimális. A Nemzeti Gazdaságkutató Iroda 2007-es tanulmánya megállapította, hogy bár a DST csökkentette a világításra fordított villamosenergia-felhasználást, ugyanakkor növelte a fűtési és hűtési energiafelhasználást is. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a DST nettó hatása az energiafogyasztásra lényegében nulla. A Kaliforniai Egyetem (Santa Barbara) egy másik tanulmánya 2016-ban megállapította, hogy a DST bizonyos területeken valóban megnövelheti az energiafelhasználást a meghosszabbított nappali órákban történő fokozott klímahasználat miatt.


Szóval, mi az ítélet? A DST energiát takarít meg, vagy sem? A válasz attól függ... A DST energiafogyasztásra gyakorolt hatásai számos tényezőtől függően változhatnak, például a földrajzi helyzettől, az éghajlattól és az egyéni viselkedéstől. Egyes területeken a DST valóban jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, míg más területeken a hatás elhanyagolható vagy akár negatív is lehet.


De függetlenül attól, hogy a DST energiát takarít meg vagy sem, tagadhatatlan, hogy sok ember számára kedvelt hagyománnyá vált. Legyen Ön egy reggel ember, aki szeret a napon kelni, vagy egy éjszakai bagoly, aki dédelgeti a hosszú nyári estéket, az óra kétszeri beállításának rituáléjában van valami, ami megragadja kollektív képzeletünket. Szóval boldog nyári időszámítást!

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page