top of page

A megújuló energia jövője

A megújuló technológiák valóban az energiatermelés jövőjét jelentik. A megújuló energiaforrásokból előállított energia jelenlegi 38,2%-a 2030-ra várhatóan megközelítőleg 74%-ra fog emelkedni!


Ez nem is olyan meglepő, hiszen a beruházások világszerte tapasztalható mértéke jelentősen megnövekedett minden típusú megújuló energia kapacitását eredményezi. Az Egyesült Királyságban az elmúlt években számos nagyméretű szélerőmű építése kezdődött meg. Az olyan projektek, mint a Dogger Bank, a Hornsea One és a Walney Extension, mind sok megawatt energiával járulnak hozzá az Egyesült Királyság villamosenergia-hálózatához. A brit kormány célja, hogy 2030-ra megnégyszerezze a szélenergia-kapacitást, és az Egyesült Királyság villamosenergia-szükségletének több mint egyharmadát a szélenergia adja.


Összességében a kereskedelmi célú szélturbinák egyre nagyobbak a magasabb villamosenergia-termelés mellett. Az átlagos tengeri szélturbinák névleges teljesítménye alig 1 megawatt volt 20 évvel ezelőtt. Most az átlag 5 megawatt! Növekedésük fő korlátozó tényezője az, hogy képesek olyan pengék gyártására, amelyek ellenállnak a szükséges nagy igénybevételeknek. Az ezen a területen végzett közelmúltbeli fejlesztések azt jelentik, hogy a közeljövőben számos nagy szélturbinát láthatunk építés alatt, amelyek akár 20 megawatt teljesítményre is képesek!


A tengeri szélturbinák új, többrotoros tervezési koncepciói, mint például a Wind Catching Systems által tervezett „Wind Wall”, potenciálisan csökkenthetik a szélturbinák karbantartási költségeit azáltal, hogy csökkentik az egyes turbinák utazási idejét. Az ehhez hasonló konstrukciók remélhetőleg hozzájárulnak a szélenergia kiegyenlített költségének csökkentéséhez, hozzájárulva ahhoz, hogy gazdaságilag versenyképesebb legyen a hagyományosabb energiatermelő technológiákkal szemben.

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page