top of page

Turbinák típusai a Tesupnál

Gondolkozott már azon, hogy mi a különbség a szélturbinák típusai között? Miért kínál a TESUP különféle formájú szélturbinákat, és milyen előnyei vannak az egyes típusoknak? Remélhetőleg ez a blogbejegyzés segít rávilágítani a problémára!


A szélturbinákat általában két típusba sorolják a tájolásuk alapján. Az első típus a vízszintes tengelyű szélturbina (vagy HAWT), ami azt jelenti, hogy a szélturbina egy vízszintes tengely körül forog. Az új Magnum 5 TESUP turbina egy példa a HAWT-ra (többek között).


A második típusú turbina a függőleges tengelyű szélturbina. Nem meglepő módon ez egy szélturbina, amely függőleges tengely körül forog. A TESUP nagyon népszerű Atlas2.0 turbinája remek példa erre a turbinatípusra.


Ezen irányok mindegyikén belül számos olyan kialakítás található, amelyek különböző lapátformákat tartalmaznak, hogy különböző módon rögzítsék a szél energiáját.


A HAWT-k többnyire felvonó alapú kialakítást használnak. A turbinalapátok légszárnyak alakúak, hasonlóan egy repülőgép szárnyának alakjához. Amikor a szél átfúj rajtuk, emelőerőt hoznak létre a szélturbina forgásirányában, megpörgetik és energiát termelnek. A HAWT-oknak szembe kell nézniük a széllel, hogy energiát termeljenek, ezért a TESUP HAWT-oknak van egy farka, amely a szélirányhoz igazítja a turbinát.


A VAWT-knél nincs ilyen probléma. Bármilyen irányban is képesek áramot termelni, amerre a szél halad. A TESUP VAWT-k húzó típusú turbinák. Ez azt jelenti, hogy a turbinával szemben fújó szél súrlódási erői hajtják a turbina forgását. A TESUP turbinák ívelt felületei segítik a szél jobb megfogását, növelve a hatékonyságot. Mivel a levegőt felfogó terület nagy a VAWT-ben, megvan az az előnyük, hogy alacsony szélsebességű körülmények között is képesek forogni.


Remélhetőleg ez ad egy kis betekintést a szélturbina típusokba!
MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page