top of page

Rezgésmegelőzés a szélturbinához

Természetesen számos szempontot figyelembe kell venni, amikor szélturbináját otthon vagy üzletében állítja be.Ez magában foglalhatja a turbina elhelyezését, a turbina szerelési magasságát, a széláramlást akadályozó tényezők számát és még sok mást! Az egyik legfontosabb szempont, amelyet a TESUP a múltban nem nagyon említett, az a turbina vibrációjának csökkentése annak érdekében, hogy csökkentsék a szélturbina-rendszer károsodásának lehetőségét, és a turbina még sok éven át jól működjön. Számos oka lehet annak, hogy egy szélturbina rezeghet, és még több módja van ennek a rezgésnek a megállítására. Ezek közül néhányat bemutatunk a mai blogban.


Mi a helyzet a turbulenciával?


Tehát miért jelent komoly problémát a szélturbinák rezgése, hogyan keletkezik, és miért károsíthatja a turbinát? A turbinákban van néhány fő rezgésforrás. A lapátos vízszintes tengelyű turbináknál (a Magnum 5-höz hasonlóan) különösen kifejezett rezgésforrás a szél és a turbina lapátjai közötti kölcsönhatás. Ahogy a szél áthalad a lapátokon, oldalirányú sebességet ad, és forogni kezd, örvényáramokat képezve a lapát mögött. Ez a jelenség ismertebb nevén turbulencia.


Az örvényáramok kialakulásakor a turbinalapátok körüli levegő nyomásának változásai kezdenek kialakulni. Az örvényáram közepén leesik a nyomás, aminek következtében a lapát kissé hátrafelé húzódik az örvényáram közepe felé. Az örvényáram ezután szétoszlik, megszünteti az éppen jelenlévő nyomást, és lehetővé teszi, hogy a penge visszaugorjon az eredeti helyzetébe. Mivel maguk a pengék erős anyagokból készülnek, a penge visszapattan (hasonlóan az asztal fölött tartott és lenyomott vonalzóhoz). Ez a visszaugrás kis rezgéseket okoz a lapátban, amely a turbinán keresztül terjed.
Egy lapát nélküli turbina, amely ezeket az örvényrezgéseket hasznos mozgássá alakítja.(https://www.inceptivemind.com/vortex-bladeless-wind-turbines-generate-electricity-vibration/18413/)Egyensúlyozás....


Ezek a rezgések általában egyáltalán nem okoznak nagy károkat, potenciálisan csak a turbina rögzítésén belüli csavarokat lazítják meg. Ezek a rezgések általában egyáltalán nem okoznak nagy károkat, potenciálisan csak a turbina rögzítésén belüli csavarokat lazítják meg. A károsabb rezgések másik fő oka a turbina kiegyensúlyozása. Kiegyensúlyozott turbina az, amelynek a forgó alkatrészeinek súlya egyenletesen és szimmetrikusan oszlik el a tartóelemeken. Ha egy turbina nincs megfelelően kiegyensúlyozva, és a forgó alkatrészek súlya nem egyenletesen oszlik el, a nehéz oldal megkarcolhatja és más alkatrészekhez ütődhet.


Emiatt a kiegyensúlyozatlan turbina általában úgy észlelhető, ha rendszeresen kopogó hangot hall a turbina forgása közben, vagy ha kézzel megpörgeti a turbinát, és megérzi, ha valamilyen ponton ellenállásba ütközik a forgás. A kiegyensúlyozatlanságot az okozhatja, hogy a szélturbina lapátjai nem azonosak, még ha azonos össztömegűek is, a lapát hosszában fennálló súlyeloszlás eltérése problémákat okozhat az egyensúlyozásban. Az első dolog, amit ellenőrizni kell, ha attól tart, hogy a turbinája kiegyensúlyozatlan, az az, hogy egyik lapát sem sérült-e meg, ez lehet nagy karcolás vagy esetleg valami a lapáthoz tapadva.
Rögzítse a csavarokat

Az egyenetlen súlyeloszlást az is okozhatja, ha a szélturbina lapátjain valami, például hó rakódott. Íme egy kiváló példa egy TESUP-ügyféltől. A turbinájuk egyértelműen kibillent az egyensúlyból, félrecsúszik. Ez az egyensúlytalanság egyértelműen annak az eredménye, hogy a turbinát egyenetlenül borítják hórétegek, és az egyik oldalon több hó ül le. Ha ez a turbina ilyen mértékű kiegyensúlyozatlansággal forogna, a szélturbina csapágyai és tartóoszlopa valószínűleg megsérülne, különösen, ha a szélturbina nagy sebességgel forog.


Szerencsés vagy ma blogolvasó, hiszen egy TESUP profi jelentkezett, és adott néhány szakértői tanácsot a kiegyensúlyozás leggyakoribb hibáiról és azok egyszerű kijavításáról! Az első a TESUP vízszintes tengelyű turbinával rendelkező ügyfelek számára, beleértve, de nem kizárólagosan a Master X vagy Magnum 5 szélturbina modelleket. Ez a tipp a turbina hátsó végére vonatkozik. Ha a turbina faroktengelyének közepe nincs megfelelően egy vonalban a forgórész tengelyének középpontjával (azzal, amelyik a ráerősített lapátokkal forog), a turbina kiegyensúlyozatlan lesz. Ennek orvoslására győződjön meg arról, hogy a farok tengelyét rögzítő csavarok megfelelően vannak rögzítve, anélkül, hogy túlhúzná őket.