top of page

Mi az a váltakozó áram?

A TESUP turbinák leírásának olvasása közben észreveheti, hogy a TESUP turbinái mindegyike váltakozó áramot termel, de mit jelent ez?A váltakozó áramú táp az váltakozó áramú teljesítményt jelenti, ez nem az egyenáram vagy egyenáram.


Az egyenáram a teljesítmény egyszerűbb formája: állandó feszültségű jel, amely a vezetékben egymás után mozgó elektronok eredménye. Az egyenáramú tápellátás előnyösebb háztartási elektronikában, mivel egyenletesebb áramellátást biztosít a készülék számára. Ez az oka annak, hogy a legtöbb eszköze egyenáramú tápátalakítóval rendelkezik a fali aljzatból.

A váltakozó áramú áram az országos hálózatok és áramszolgáltatók által használt energiaátviteli típus. Ez a vezetékben előre-hátra mozgó elektronok által generált jel. Maga a jel egy egyszerű szinuszhullámból áll, ahol a feszültség pozitív és negatív között mozog. Attól függően, hogy hány fázisú szinuszhullámot használnak, a jel átfedő szinuszhullámok kombinációja lesz. Általában minél több különböző fázisú egy jel, annál stabilabb a jel feszültsége.

A TESUP turbinagenerátorok háromfázisú generátorokat használnak (csakúgy, mint a nagyobb méretű generátorok, amelyeket egy nagy erőműben lehet látni), ez a legjobb módja annak, hogy forgó mozgásból, egy szélturbinából származó mozgásból villamos energiát állítsanak elő. (Ha a 3-fázisú generátorokra kíváncsi, a TESUP-nak van még egy bejegyzése ezekről!) Ez azt jelenti, hogy az általuk termelt áram 3-fázisú váltakozó áramú. A szélviszonyok és ezáltal a generátor forgási sebességének változékonysága miatt a valós körülmények között termelt váltakozó áram nem egy stabil szinuszhullám, hanem inkább szinuszszerű hullámok, amelyek amplitúdója és frekvenciája változó.


A 3-fázisú váltakozó áramot a turbina 3 különálló vezetéken adja ki, ezek a vezetékek a töltésvezérlőhöz csatlakoznak, amely egy AC-DC átalakító áramkört használ a bemeneti váltóáram egyenárammá alakítására (meglepő módon). Ez alkalmassá teszi a teljesítményt akkumulátorok töltésére.


Ha úgy dönt, hogy invertert is tartalmaz a rendszerben, ez az eszköz az áramot egyenáramról AC-ra alakítja vissza, hogy megfeleljen az országos hálózatokban használt energiatípusnak. Ebben az állapotban a turbinája által termelt energiát értékesítheti a hálózatnak!


#szélturbina#acpower#megújulóenergia#energia#megújuló#szélenergia#tisztaenergia#Atlas2.0 #elektromos generátor#szebb jövő#elektromosenergia#szélenergia#szél#tisztakörnyezet#villany

bottom of page