top of page

Mi van a TESUP turbinában?

Kétségtelen, hogy kívülről láttál egy gyönyörű TESUP turbinát. A mai blogbejegyzésben a turbina belső részeivel foglalkozunk, hogy képet kapjunk arról, hogyan néznek ki a TESUP turbinák belülről!


Felülről kezdjük (szerintem nagyon jó kiindulópont), a szélturbinák lapátjainál. Ezeket nyilván kívülről is lehet látni, de jó kiindulópontot adnak a magyarázathoz. A turbinalapátok felfogják a szelet, és nekinyomódnak a lapátoknak. Ezek a pengék egy központi tengelyhez vannak rögzítve, így amikor megnyomják, elforgatják a tengelyt.


Követhetjük a tengelyt lefelé a turbina főházába. A tengely mentén a csapágyak megtámasztják a haszontalan vízszintes erőket, és biztosítják, hogy minden szabadon forogjon. Az Atlas 2.0 külső oldalán a fő csapágyak nagy része látható.


A tengely aljára egy sebességváltó van rögzítve. Egy másik másodlagos tengely a sebességváltó után csatlakozik. A hajtómű átalakítóként működik a két tengely között, az elsődleges tengely szélének hatására a forgási sebességet olyan forgási sebességre változtatja, amely kompatibilis a szekunder tengelyen lévő generátorral.


Végül a másodlagos tengely a generátorban elhelyezkedő forgórészen fut keresztül, megpörgeti a rotort és energiát termel. A generátorokkal kapcsolatos további információkért tekintse meg blogbejegyzésünket „Szélturbina komponens: 3 fázisú generátor”


Ezután áram folyik ki a turbinájából, bármilyen felhasználásra!


Amint látja, maga a szélturbina nem olyan bonyolult. A trükkös rész az, hogy ezek a különböző összetevők hatékonyan működjenek együtt!

bottom of page