top of page

Melyik a jobb a szélturbinájához? Nyár vagy tél?

A Föld, amint azt biztosan tudod, megdőlt. Ennek eredményeként az év során a Föld egyes részei közelebb vannak a Naphoz, mint mások, ami az időjárási minták eltérését eredményezi attól függően, hogy a világ melyik részén tartózkodik. Innen jönnek az évszakok! Az északi féltekén a december, január és február, más néven tél hónapokat hideg, csapadékos időjárás jellemzi. Míg a nyárnak nevezett június, július és augusztus hónapokban többnyire melegebb, szárazabb az idő.


Tehát hogyan befolyásolja az időjárás változása otthona megújuló energiatermelését? Melyik a jobb, nyári vagy téli? Találjuk ki!


Az otthoni megújuló energiaforrások általában napelemekből vagy szélturbinákból állnak. A fotovoltaik nyilvánvalóan több energiát termelnek nagyobb napfény hatására. Minél erősebb a napfény fotonja, annál több energiát kap!


Ennek eredményeként a naposabb, kevésbé borús nyári hónapokkal a napelemek többet termelnek a nyári hónapokban!


De mi a helyzet a szélturbinákkal? Kevésbé vágott és száraz, mint a fotovoltaik, és sokkal összetettebb tényezők befolyásolják a szél frekvenciáját és erősségét. Az olyan sok tényező miatt, mint például az év során változó levegősűrűség vagy a tenger vagy a hegyek közelsége, a rendszert „kaotikus” rendszerként jellemzik. Tehát a válasz meghatározásának legjobb módja a probléma kísérleti úton történő kezelése!


Szerencsére ezt a kutatást a Luléai Műszaki Egyetem már elvégezte, és egy turbina energiatermelésének változásait vizsgálta a különböző évszakokban. Az eredmény, ez az érdekes grafikon:


(Gantasala, Sudhakar & Luneno, Jean-Claude & Aidanpää, Jan-Olov. (2016). Influence of Icing on the Modal Behavior of Wind Turbine Blades. Energies. 9. 862. 10.3390/en9110862.)

Mint látható, a szél sebessége általában nagyobb a téli hónapokban, mint a nyári hónapokban, de sokkal változékonyabb lehet. Ez a tanulmány a jégcsapok képződésének hatását vizsgálta hidegebb területeken, így az energiatermelés nem feltétlenül magasabb magasabb szélsebesség mellett.


A két fő dolog, amit le kell vonni ebből a hazai szélturbinák mérlegelésekor: A szélsebesség télen nagyobb, ami több energiát termel a turbinából, mint nyáron. Ezek a szélsebességek változékonyabbak, így nagyobb a szélturbinák károsodásának valószínűsége is, ezért ezekben a hónapokban jobban oda kell figyelni!


Reméljük, hogy ez az információ egy kicsit több betekintést nyújtott abba, hogy az évszak hogyan befolyásolhatja az energiatermelését!

MA Ft 140,000 KEDVEZMÉNY

bottom of page